За първи път 120 студента се учат от мениджъри на кариера

271605
За първи път 120 студента се учат от мениджъри на кариера
Тръгва инициативата "Кариера за пример"

За първи път 120 завършващи студента ще получат професионално ориентиране от мениджъри на компании по време на индивидуални срещи.

Проектът „Кариера за пример” е на Сдружението на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет и в него участие ще вземат 1/3 от всички студенти 4- и 5-ти курс на факултета.

„Инициативата се различава от всички, правени до момента по това, че студентите се срещат лично с ръководители на екипи от бизнеса, които ги превеждат през целия процес на стартиране на кариера – от избора на бранш и професия до реалното започване на работа, обяснява Милка Семова, изпълнителен директор на Сдружението. „Използваме фирмена и университетска методология за кариерно развитие от Европа и САЩ”, допълва тя.

Първата среща е за професионално ориентиране. Целта е студентът да може да зададе всички въпроси за бизнес сферата, която го интересува, към практикуващ и утвърдил се вече експерт, и да прецени към кой бранш би искал да се насочи. Мениджърите, които ще консултират завършващите, са от секторите: телекомуникации, информационни технологии, бързооборотни стоки, аутсорсинг и фасилити мениджмънт. Също така на тази среща студентът получава информация за конкретните свободни позиции в компанията, за които би могъл да кандидатства.

След това участниците в инициативата решават тестове, които им помагат да се опознаят по-добре, да оценят особеностите на своя характер и според тях да изберат професията си. Те получават и подбрани материали по темите: как да преценим кое ни мотивира, как да напишем автобиография, как да се подготвим за интервю, как да се държим по време на събеседването.

Втората индивидуална среща на завършващите с компаниите, е с цел да се очертае кариерният път на всеки студент. Тя се провежда с менджъри човешки ресурси. На този етап студентите вече са решили към коя сфера имат интерес, например счетоводство или маркетинг, и за каква позиция в компанията кандидатстват. Обсъждат се какви са следващите стъпки за реализация в този сектор, каква допълнителна информация е необходима и къде може да се намери. Разяснява се и как би могла да се подобри предварително изпратените от студента автобиография и мотивационно писмо.

Срещите от инициативата „Кариера за пример” започват да се провеждат на 28 февруари. 120-те студента, които са се записали за участие са 1/3 от всички бакалаври и магистри в Стопанския факултет на Софийския университет. Компаниите, които ще ги консултират, са: HP, Фикосота-Синтез, Глобул, Виваком, Девин, ИНТЕРПРЕД СТЦ София, Коника Минолта.

Инициативата ще приключи с издаване на книга, CV Book 2012, която ще съдържа автобиографиите на студентите и информация за това какво мотивира всеки един от тях.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com