Какво мъчи бизнеса? Корупцията, но не само!

3607
Какво мъчи бизнеса? Корупцията, но не само!
Снимка: Actualno.com

Корупция, бюрокрация, неефективна данъчна система и нисък трудов морал. Около тези основни проблеми се обединиха участниците в кръгла маса на тема "Бизнес климатът в България – точка на размръзване", организирана от Движение "България на гражданите" (ДБГ), с подкрепата на на фондация "Конрад Аденауер".

На събитието присъстваха множество експерти и представители на различни политически партии от спектъра център-дясно.

Според председателя на фондацията за България Торстен Гайслер страната ни има с какво да се похвали относно чуждите инвестиции. Той обаче цитира данни, според които чуждите инвестиции у нас през 2006 г. са били 2,6 млрд. евро, а в периода 2010 - 2014 г. са спаднали до 1,2 млрд. евро. "Не всяка година може да е година на рекорди, но тези цифри ни дават възможност да обсъдим как да се увеличат те", отбеляза Гайслер.

Той открои няколко причини, които помагат на инвеститорите да изберат България: "Част сте от Европейския съюз, това винаги е плюс. Макроикономическите показатели са добри, инфлацията е ниска, има малък бюджетен излишък и нисък външен дълг". Експертът открои и ниските данъци като фактор, привличащ бизнеса. "Фиксираният към еврото курс, ниските разходи за работна ръка. Това не е добре за гражданите, но привлича чуждестранните инвеститори", каза още Гайслер и посочи геополитическото положение на България като голям плюс. 

Председателят на "Конрад Аденауер" обаче обърна внимание и на множеството пречки, с които се сблъскват инвеститорите. "Един бизнесмен със сигурност ще се запознае с тези фактори, преди да реши дали да инвестира тук", отбелязва той.

Като първи и основен фактор той изтъкна корупцията, цитирайки данни, според които сме най-ниско в множество класации, включително в такива за свободата на съдиите. "61% от мениджърите твърдят, че корупцията се отразява отрицателно на тяхната дейност, като се оплакват най-често от възлагането на обществените поръчки", каза Гайслер. Той коментира и новия закон, който трябва да се бори с корупцията, с думите, че Европейската комисия е показала, че иска да види по-сериозни усилия".

Германски експерт: Трябва политиците да доказват на прокуратурата, че имуществото им е законно

Дейността в сферата на отнемане на незаконно придобитото имущество трябва да бъде разширена. Редно е, както е в Германия, такъв човек д...

Като друг основен проблем на инвеститорите, Гайслер изтъкна и бюрокрацията - бавното предвижване на процедури и непрозрачните назначения в държавната администрация. 

Относно трудовия морал на работниците у нас той обяви, че е нормално да е нисък, с оглед на заплатите, които хората получават. "И в Германия да получаваш 300 - 400 лв. заплата - няма да имаш стимул да работиш", отбеляза той, отчитайки, че чуждите инвеститори се стремят да плащат високи заплати на своите служители.

По думите му данъчните власти у нас също създават множество проблеми на инвеститорите. "Има много случаи, при които те взимат премии от конкуренцията и стартират производства, които не стигат до реални наказания, но пречат изключително много на развитието на предприятието", разясни тезата си Гайслер и завърши: "Въпреки всичко обаче немските предприятия заявяват, че биха инвестирали в България".

Преди него изказване направи председателят на ДБГ Димитър Делчев, според когото правителството "продължава да поддържа децентрализираната система за назначаване и усвояване".

Той коментира и проекта за промени в Наказателния кодекс, който предвижда затвор за длъжностно престъпление в частния сектор. Според бизнеса проектът е противоконституционен. "Това ще е поредният инструмент за контрол над бизнеса. В държава, в която няма върховенство на закона, това е възможност за политически натиск и ограничаване на свободата за правене на бизнес в България", категоричен беше Делчев.

ДБГ поиска ново единение вдясно

В „новата“ ни история „старите“ лидери на десницата няколко пъти са проваляли общите цели заради егоизъм и тясн...

По думите му страната ни има относително добри показатели по отношение на бюджета и привидно ниски данъци, но страната пада с 11 позиции в класацията на Световната банка за свобода на правене на бизнес. "Освен първенец по корупция България е първа и по отношение на сивата икономика, която е около 30% тук, при 15% в Европа", цитира публични данни той.

Според него правителството отказва да предприеме действия за подобряването на бизнес средата и продължава отглеждането на администрация, която да изцежда бизнеса. "Антикорупционният закон е поредната имитация. С отлагането на въвеждането на електронните обществени поръчки и централизираните конкурси за държавната администрация, което би довело до централизирано изсветляване на процесите, правителството продължава да поддържа децентрализираната система за назначаване и усвояване", заяви Делчев. Той даде и примери - Суджукгейт, Хасковогейт, Септемвригейт.

"Досега всяка фирма плащаше по 2 пъти за сигурност, с приемането на закона за частната охрана ще платят и трети път, но без никакви гаранции, че ще има сигурност. С този закон се дава възможност на феодалните кметове да си направят частни армии за изборите и които да ги бранят от закона", каза още той.

По думите на бившия зам.-министър на икономиката Даниела Везиева (ДБГ) въпреки многото плюсове - на България все нещо не ѝ стига, за да достигне добри икономически нива. Тя счита за основни пречки достъпът до пазара и неизползването на технологиите и иновациите.

Тя отбеляза и образованието като основен проблем - и тази реформа, според нея, не е пълна. "Бизнесът не иска да ползва новосформираните системи за привличане на кадри. Бизнесът и образованието трябва най-сетне да се срещнат", категорична беше Везиева.

ДБГ иска Борисов да каже подкрепя ли строежа на АЕЦ "Белене" от Русия

Като лидер на ГЕРБ Борисов агитираше на референдум срещу построяването на атомна централа, сега негови министри ни убеждават в обратнот...

Според нея доходите на хората също са пречка - "Това, че минималната работна заплата расте, не означава, че доходите на хората се увеличават", каза Везиева, като изтъкна като огромен проблем и непрекъснатата промяна на правната рамка, което затормозява правенето на бизнес.

По думите ѝ, ако искаме да излезем от "точката на замръзване" са нужни няколко неща - електронно управление, увеличението на доходите и предвидимо държавно управление, за да може бизнесът да е спокоен за своето развитие за поне 10 г. напред. 

Бисер Манолов, който е водещ финансист и анализатор на пазарите у нас и в чужбина, от своя страна изтъкна, че към настоящия момент чуждестранните инвестиции заобикалят България. "Това се случва в цяла Източна Европа, но ние сме по-зле", каза той.

По думите му у нас има "класически симптоми за прегряване на икономиката". "Цените на недвижимите имоти са на своя пик. Икономиката е достигнала почти исторически най-високото си ниво на натовареност, а демографската катастрофа тотално деформира пазара на труда, което ще доведе до неустойчивост на социалните системи", отбеляза той в своята презентация. Според него поведението на потребителите силно зависи от нивата на лихвените проценти, които ще навлязат в цикъл на повишение.

Той призова за подготовка на икономиката за функциониране при по-високи лихвени нива в края на годината и за подобряване гъвкавостта на пазара на труда. "Трябва отговорно управление на публичните финанси и натрупване на фискални буфери", добави още Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика