Ветото върху антикорупционния закон падна, ДПС подкрепи ГЕРБ

3669
Ветото върху антикорупционния закон падна, ДПС подкрепи ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли поредно вето на президента Румен Радев - този път на антикорупционния закон, внесен от ГЕРБ.

Решението законът да бъде приет наново беше взето със 146 гласа "за", 76 "против" и без въздържал се. Впечатление направи гласуването на 19-те депутати от ДПС, които бяха в зала. Те до един подкрепиха проекта на ГЕРБ за антикорупционен закон.

Припомняме, че Радев обяви, че ще наложи вето върху проекта още преди той да бъде окончателно гласуван в парламента в края на 2017 година. След отхвърлянето му в правна комисия, държавният глава заяви, че решението на депутатите показва липсва на воля за справяне с корупцията.

Срещу приетия в края на 2017 година текст се изказаха само депутати от БСП. От ДПС и "Атака" призоваха да се даде шанс на закона. Стигна се и до реплики между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидера на БСП Корнелия Нинова.

Крум Зарков от БСП призова в началото на дебатите народните представители да подкрепят ветото, за да може законът да се пренапише.

"Това ще покаже наличието на истинска политическа воля, останалото е само демагогия".

Според Зарков нито един от аргументите срещу закона не е бил чут или отразен. "По силата на мнозинството, на аритметическата логика се гласува закона точно както е бил представен в началото".

"Президентът казва: този закон няма да проработи. Корумпирни политици ще продължат да се радват на безнаказаност. Нито едно становище извън управляващата коалиция не е в подкрепа на този закон - нито журналистическо, политическо или експертно", обяви още Зарков.

Зарков припомни, че ДПС и "Обединени патриоти" са гласували с резерви на първо четене с уговорката, че ще внесат промени. Това се е случи, но предложенията им не са били приети. "Няма да проработи, ще попречи и ще може да мачка. Не само политици, а всеки български гражданин. И до ден днешен нямаме отговор как ще бъдат използвани СРС и оперативна информация пред гражданския съд. Този орган няма да стъпва в наказателен съд", заяви още Зарков.

"Нека дадем шанс на антикорупционния закон да проработи", заяви обаче депутатът от другата опозиционна партия - ДПС - Хамид Хамид.

"Съгласен съм с констатациите на президента в указа, че по подготовката и внасянето на законопроекта са извършени обществени обсъждания по всички изисквания на Закона за нормативните актове. Тези обсъждания обаче, особено последното, не минаха по обичайния ред, както винаги формални. Дали законът е станал съвършен, дали има кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие. Не приемам за сериозен мотив констатацията от тази трибуна, че този закон няма да сработи", посочи той.

Хамид оспори и твърденията, че липсва воля за борба с корупцията. "Това не може да са юридически аргументи", подчерта депутатът.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че законът сигурно имал недостатъци, но в мотивите на ветото на президента Румен Радев, към който "той имал уважително отношение", не били посочени правилните текстове. По думите му в началото на европредседателството, България трябва да даде знак с приемането на закона.

Той и попита дали сега като подари на Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия, това ще бъде счетено за корупция.

Сидеров призова да се приеме закона и да спре да се цитират чужди издания, където "българи клепали държавата". Той посочи в. Guardian, в който автор бил директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов и предположи, че това са "соросоиди".

Плевнелиев възхвали председателството, видя протестите и като израз на "Бай Ганьо"

Ползите са огромни тогава, когато прожекторите на света са насочени към нас. Някои са видими – договорът за добросъседство с Маке...

„Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията“, каза още Нинова.

Тя коментира и изказването на Волен Сидеров.

„Колеги, ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, добре. Питам ви 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем номер 1 на управлението, соросоиди ли са?“, отвърна Нинова и зададе въпроса дали са соросоиди бизнесът и целият български народ, които са с усещане за пропиваща се корупция.

"Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Няма такова нещо в света, властта, която управлява - т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролирлат. Ето затова казваме, че няма да проработи", подчерта социалистката.

"За съжаление този дебат беше изроден по следния начин – коя група иска да назначава органа – БСП и президента или управляващите и други опозиционни групи – не е този въпросът. Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес щяхме да ви подкрепим, защото утре можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни контролират и на нас ще ни е добре. Гледаме на корупцията като въпрос на държавността и на над партийна тема. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някои друг.

С вето и вот започва новата парламентарна сесия

Депутатите се връщат на работа след дългата коледно-новогодишна ваканция, предаде БГНЕС. Първият работен ден на народните представител...

Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа грешка. Ние трябва да правим трайно законодателство и независимо кой е в изпълнителната власт, чие е мнозинството тук, кой е в президентската институция, да гарантираме така, че изпълнителна, законодателна и президентска власт взаимно да се контролират, за да има ефект от тази работа. Уви, както виждам, ще пропуснете последния шанс да коригираме поведението си", заяви още Нинова.

"Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП - нека не правим закон за един мандат, защото корупцията е надпартиен въпрос", заяви лидерът на левицата .

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов попита защо БСП са си сменили позицията и в четиридесет и третия парламент са твърдяли, че ръководството на антикорупционния орган трябва да се избира от Народното събрание, а не от президента.

"Какво се промени от тогава, нали точно вие подкрепихте тогава антикорупционния закон в този му вид. Ние ще отхвърлим ветото на президента, защото ясно личи, че играете заедно с президента, а ние в интерес на българите", заяви Цветанов и обяви, че Нинова дълго време ще бъде в опозиция и така ще може да трупа опит като опозиционер.

На това реагира лидерът на левицата, която призова Цветанов да не раздава присъди от парламентарната трибуна. "Народът решава кой ще управлява. Издавате присъди, кой ще управлява и кой ще бъде в опозиция. Когато говорите от името на България се ограничавайте до председател на парламентарна група", каза още Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика