Шефът на НЕК: Премиерът разпореди да покрием с найлон оборудването за "Белене"

5039
Шефът на НЕК: Премиерът разпореди да покрием с найлон оборудването за "Белене"
Снимка: БГНЕС

Оборудването за АЕЦ "Белене", което вече е в България, е било покрито с найлон по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Това заяви директорът на НЕК Петър Илиев пред журналисти след днешното заседание на правната комисия.

Илиев коментира темата със съхраняването на оборудването на "Белене" заради твърденията на бившия енергиен министър Румен Овчаров, че то не се съхранява правилно и е оставено просто така навън, изложено на атмосферните условия. Шефът  на НЕК изрично подчерта, че при каквото и да е време няма проблем - и да вали дъжд, дори сняг, "няма му нищо на това оборудване". Причината - всъщност тези контейнери, които били докарани от Русия, са "пълна неръждавейка". Ценното е вътре - в контейнерите има азот и силициеви съединения, които не допускат влага и съответно пазят от поражения съдържанието - от корозия и от ръжда, което е истински ценното.

Трайчо Трайков: Няма да се пропусне от "Белене" да се дърпат милиарди

Няма да бъде пропусната нито една възможност от проекта "Белене" да се дърпат милиарди от всички посоки. Това е, което го поставя на ...

Освен това е имало разкъсване на опаковката на две от т.нар. шахти (показана беше снимка на "шахтите", които визуално приличат на цилиндри), които са част от оборудването и се чака да дойдат представители на руснаците, за да се изясни дали всичко е наред и няма повреди.

По думите на Илиев самите производители от "Атомстройекспорт" са препоръчали контейнерите да бъдат складирани под "навесчета", които ще се правят тепърва, защото ако се направели сега, ще се пречи на разтоварването. Нямало обаче да се правят навеси, а нещо подобно на оранжерии, защото на площадката на "Белене" много духало. При такова съхранение оборудването можело да стои 30 години. Все пак част от вече докараното оборудване - по-ценната, вече се намира и се съхранява в складове.

Стана ясно и, че 50% от оборудването вече е пристигнала в България, а другите 50% са на пристанището в Санкт Петербург. Припомняме, че оборудването идва след като платихме 620 млн. евро на Русия след арбитраж.

Шефът на НЕК каза и, че компанията има многогодишен опит в съхраняването на ядрено оборудване и посочи, че реакторът на "Шкода", който върнахме в Русия, работи без проблем, след като е бил съхраняван в България дълго време. Части от стария реактор ще бъдат продадени на АЕЦ "Козлодуй". Сега се избира оценител, който да оцени активите на проекта "Белене", за да може да има евентуална бъдеща приватизация.

Десните: ГЕРБ и БСП подготвят рестарт на "Белене"

Говореното от страна на енергийното министерство за нов договор относно АЕЦ "Белене" и за евентуално привличане на Русия като инвестито...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика