Десните: ГЕРБ и БСП подготвят рестарт на "Белене"

3024
Десните: ГЕРБ и БСП подготвят рестарт на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Говореното от страна на енергийното министерство за нов договор относно АЕЦ "Белене" и за евентуално привличане на Русия като инвеститор показват, че ГЕРБ и БСП готвят ново начало на проекта. Това твърдят петте извънпарламентарни десни партии - ДСБ, "Зелените", ДЕОС, "Да, България" и БЗНС.

Позицията на тези партии се основава на думи на енергийния министър Теменужка Петкова. Затова и десните партии използват словосъчетанието "уговорен мач" и добавят, че готвеното посещение на Путин в България за 3 март вероятно се очаква да завърши процеса с фанфари.

Овчаров: Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява правилно

Идващото оборудване за "Белене" не се съхранява както трябва, обяви бившият енергиен министър от времето на кабинета "Станишев" Румен ...

В позицията е посочено и защо "Белене" е проект без покритие, като тезата е защитена в общо 11 точки:

1. Площадката е на сеизмологично опасно място и по тази причина доклад на БАН от 1989-1990 г. се противопоставя въобще на възможността за построяване на ядрена централа. Пряката аналогия с АЕЦ „Козлодуй” е некоректна, защото съществуващата централа е на значително по-малко рисково място от сеизмологична гледна точка, като разликата е една степен по скалата на Рихтер.

2. Българският данъкоплатец вече плати близо 3 млрд. лв. за експеримента „Белене”. Включително страната ни бе осъдена за милиардни задължения, договорени от БСП и платени под безхаберния поглед на кабинета на Герб, който дори не пожела да обжалва тези суми, макар публично да говореха за „гьола Белене”. Ситуацията е още по-скандална, защото дори не е ясно каква част от оборудването е доставена и каква е въобще изработена.

3. По проекта вече бяха платени огромни разходи за консултанти и изглежда, че това е основната мотивация за продължаване – нови огромни консултантски разходи.

4. От 2009 г. ДАНС и прокуратурата разследват този корупционен проект. За съжаление досега стигнаха само до обвинения за злоупотреба със 77 млн евро. към двама главни изпълнителни директори на НЕК (Любомир Велков и Мардик Папазян ) и бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. На фона на източените от държавния бюджет досега 2,389 млрд. лв. това е имитация на разследване и позволява продължаване на ограбването с проекта за строеж на АЕЦ Белене.

Еколозите очакват размразяване на АЕЦ "Белене" след промените в Закона за околната среда

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" излезе на протест пред Народното събрание заради отхвърлен...

5. Няма никакъв сериозен анализ, който да показва бъдещ недостиг на електроенергия. В предишен опит да бъде представен такъв анализ се стигна до тежък провал за неговите автори. Те предвиждаха режим на тока в периода 2010-2011 г . без АЕЦ „Белене”. Тези неточни допускания бяха категорично опровергани от времето.

6. В периода 2016 -2017 г. България използва около 50-60% от инсталираните мощности, с изключение на моментите на пиково потребление през най-студените и най-топлите дни.

7. Очакванията за постоянно нарастване цената на електроенергията не се оправдаха, включително защото в условията на либерализиран пазар съществуват множество възможности за ефективни решения и поради бурния прогрес в енергийните технологии.

8. Във връзка с горното, България е една от страните в ЕС с най ниска енергийна ефективност и това създава огромен потенциал за икономия на електроенергия и при производството, и при преноса, и при потреблението.

9. Различни анализи посочват, че крайната цена на АЕЦ „Белене” вероятно ще надмине 20 млрд. лева, което ще направи произвеждания ток абсолютно неконкурентен, при рационални допускания.

България има спешна нужда от нова държавна ядрена мощност, твърдят експерти

България има нужда от нова, изцяло държавна ядрена мощност в най-скоро време. Това заявиха експерти, наскоро обединени в сдружението &b...

10. Не е разрешен въпросът със съхранението на ядрените отпадъци, като до момента няма формалното съгласие на нито една българска община. Без разрешаването на този въпрос е несериозно дори да се говори за строителството на нова ядрена централа.

11. При положение, че България не се нуждае от големи производствени мощности за вътрешно потребление, то решението да се строи АЕЦ, за да се захранват чужди икономики в региона за сметка на българите е категорично против националния ни интерес.

България няма нужда от ужасно скъпи мегаломански мощности, а от децентрализация на енергийното производство чрез гъвкави енергийни решения, мощности близо до енергийните потребители, които спестяват загуби по трасето, разходи за пренос и завършване на процеса на либерализация, в синхрон с водещите трендове за развитие на енергетиката в ЕС, смятат десните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика