Пътувай с малък бюджет: Лещен, вечното родопско село

32273
Пътувай с малък бюджет: Лещен, вечното родопско село
Снимка: actualno.com

Родопите винаги са били онзи магически релеф, който привлича търсачите на спокойствие, разведряващи разходки и онези моменти, в които очите и пейзажът проникват едни в други, за да зарадват сърцето. Маршрутът по правило минава през китни и спасени от шума на цивилизацията села. В тях разбираш, че машината на времето е ненужен инструмент на фантастиката - достатъчно е просто да пътуваш до Лещен и селата около него. Освен всичко туристическата машина на времето работи на приемлива цена - една екскурзия в района не излиза повече от 250 лева. А тази рубрика ще ви помогне да пътувате именно с малък бюджет. 

Първото нещо, което хрумва на всеки човек, озовал се в Лещен, е че последният път, когато е виждал подобно място е бил върху дисплей с wallpaper, койтo да те кара да мечтаеш за отдушници от градския живот. Човек, вперил поглед в екрани месеци наред, трябва да ги потърси, за да си отпочине добре.

Старинните къщи на селото са издигнати върху стръмни склонове, като от всяка от тях има внушителна гледка. Част от тях са реновирани, за да съчетаят паметта с модерните нужди на туризма - може да намерите на добра цена места, където да преспите. Главната калдаръмена улица разделя - като идеално сресан по средата път на коса - къщите на по-горен и по-долен склон. А любителите на леките изкачвания могат лесно да достигнат до върха на селото, от който се разкрива чудесен пейзаж. 

Архитектурата е в т.нар. ковачевски стил - традиция, привнесена от заселниците от Западна Македония. Основното предизвикателство към всеки от тях по време на Възраждането е да се справят с оскъдното строително пространство и етажните "площадки", върху които да издигнат къщите. Но заедно с рационалността те са разгърнали фантазията си и са построили онези ансамбли от къщи, които спират дъха и до днес. Няколко генерации талантливи строители са вложили таланта си в Лещен и околните села, създавайки особен престиж на архитектурната си школа, чиито тайни са се предавали от уста на уста. Лещен, Марчево, Гърмен, Рибново, Огняново, Долен - всички околни села са вдигнати от тези изкусни майстори, а уникалното съчетание между камък и дърво в изработката може да се види само в този район. 

В Лещен може да видите църквата "Св. Параскева", построена в далечната 1836 година, нейните стенописи в ярки цветове и едър щрих, както и килийното училище. Интересното е, че преди векове мястото се е славило със своите врачки, чиито съвети и мистични техники, независимо от успеваемостта, са привличали много хора, търсещи лек и напътствия. 

За съвременния човек мястото има важна литературна забележителност - в селото, знае се, се издига къщата на големият български поет Борис Христов, който отдавна избра пътя на отшелничеството и се засели там. Но за един писател най-добре говори друг - животът на Христов бе описан преди време така от Георги Данаилов: "Живее там с жена си Дария - талантлива художничка, с каракачанското куче Димчо, котарака Мачо и много птици. И синигерите идват да кълват зрънца от протегнатите длани на стопаните. Къщата на Борис е пълна с музика. Неговите дискове, събирани от всички краища на света, са толкова много, че не знам дали е възможно изобщо да се изслушат. Там има графики, майсторски копанарски работи, снимки на глухарчета, които поетът е правил, ценни книги и семейната страст - събираните от поречието на Места чудати камъни, разноцветни и разновидни." 

Лещен, разбира се, е средоточие на много околни забележителности. Само на осем километра се намира съседната Ковачевица: всеки пътуващ в района се възползва от възможността да види селото-близнак и да се разходи и в него. На няколко километра пеша се намира параклиса Св. Георги, пътят към който минава през красива гора. 

Къща в съседното село Ковачевица


Ако останете за малко по-дълго в района е добре да знаете, че в непосредствена близост може да видите куп други места - резервата "Тъмната гора", скалните образувания "Козият камък" и "Черната скала", каньонът на река Канина, местността Синия вир и красивото село Долен.

Една от най-причудливите къщи в Долен

 

Когато Борис Христов казва, че “Вдигнеш ли ръка, за да погалиш, разместваш въздуха на цялата вселена", е имал предвид толкова много неща, колкото само един голям поет може. Но измежду тях - предполагаме - може да включим и чистия въздух и приказните гледки в района, които галят окото. Най-голямата Вселена, която имаме - биха ни уверили всички поети - е вътре в нас. 

Нека почитателите на хубавите пътешествия знаят, че имат възможност да си набавят необходимия неголям бюджет за няколко дни в Лещен и по друг начин. Например като се възползват от кампанията на Lidl, осигуряваща 100 ваучера по 1000 лева и 100 ваучера по 250 лева за пътуване. Вижте повече ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com