Най-популярните турски курорти: Моретата, които ги правят известни

17558
Най-популярните турски курорти: Моретата, които ги правят известни
Снимка: iStock/Guliver

Бреговете на Турция се мият от четири морета - Средиземно, Черно, Егейско и Мраморно. Общата дължина на бреговата им линия е около 8000 км. Всяко от моретата има свои собствени специфики.

Средиземно море

Средиземноморското крайбрежие на Турция се простира на повече от 1500 километра, успоредно на брега има планински вериги. Средиземно море е два пъти по-солено от Черно море, а крайбрежието му често бива наричано „турската Ривиера“. ЮНЕСКО го признава за едно от най-чистите морета в света.

Анталия

Най-популярният турски средиземноморски курорт е Анталия. Тукашните плажове са известни със своята чиста вода и развита инфраструктура. Боклукът се извозва редовно почти навсякъде, има тоалетни, душове и кабини за преобличане, можете да наемете чадъри и шезлонги. Повечето хотели имат собствени плажове с всичко необходимо за гостите. Входът на повечето плажове е безплатен, но е по-добре да вземете със себе си чадъри и хавлии, за да имате на какво да легнете. Входът в платените струва между 5 и 10 турски лири, във VIP зоната – 10-25, с включени чадъри и шезлонги.

Черно море

Бреговата линия на Черно море в Турция е почти 1600 км. Климатът тук не е толкова благоприятен. През лятото обаче водата в морето се затопля достатъчно за комфортен престой на плажа.

Плажове

Бреговете на Черно море в Турция се отличават със сложен релеф - на изток високи планински вериги, нарязани от тесни проломи, се издигат почти до самата вода, на запад планините са по-ниски. Курортните градове (Амасра, Ризе, Самсун, Трабзон, Синоп) са разпръснати по цялото крайбрежие, но тук няма да намерите луксозни плажове и грандиозни хотели - трудно и скъпо е да се изградят големи комплекси в такъв район. Крайбрежната ивица често е скалиста и осеяна с камъни. Изключение правят дългите плажове с бял пясък, простиращи се от бреговете на Босфора почти до българската граница. Но те започват близо до Истанбул, така че обикновено са пренаселени през лятото.

Още: Къде в Турция е най-хубаво да отидем на море?

Егейско море

Егейско море се счита за полузатворено, тъй като е част от Средиземно море. На мястото, където двете морета се свързват едно с друго, е възможно да се забележи границата между тях. Егейско море се затопля по-дълго от Средиземно море, така че плажният сезон в региона идва малко по-късно. Въпреки това отличните климатични условия привличат хиляди туристи всяка година.

Кушадасъ

Това е най-популярният турски егейски курорт. Някога тук се намирало предпочитаното пристанище на турските пирати, водени от страховития Хайредин Барбароса. Пристанището и кулите на старата крепост все още напомнят на спокойните летовници за онези времена, но малцина от тях мислят, че са дошли да почиват на места, които някога са били крепост на злото. Пък и кой ще ти мисли за такива неща, докато се цамбурка в чистите вълни на Егейско море?

От местните курорти е по-удобно да се организират екскурзии за разглеждате на забележителности като Ефес, Далян, Милет, Дидима. Именно в Ефес се намирал известният храм на Артемида, изгорен от Херострат. Въобще, цялото егейско крайбрежие на Турция може да се смята за резерват на антични забележителности.

Мраморно море

Това е вътрешно море на Турция, свързващо Черно и Средиземно море през Босфора и Дарданелите. Носи името си от остров Мармара, където са разработени големи находища на мрамор. Бреговата му линия се простира на повече от 1000 км.

Мармарис

Най-забележителният курорт тук е Мармарис, разположен в едноименния залив между Егейско и Средиземно море, който е заобиколен от планини. Благодарение на това в курорта се формира особен климат. В началото на сезона трябва да свикнете с доста хладната вода, но в края му тя вече е приятно топла.

Още: Мармарис: Когато туристът е просто гривна от хотел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия