Очарованията и изкушенията на остров Крит (СНИМКИ)

113191
Очарованията и изкушенията на остров Крит (СНИМКИ)
Снимка: Pixabay

На днешния дъждовен 7 октомври ще си спомним с носталгия и с пожелание за по-скорошно идване на следващото лято за една от най-популярните туристически дестинации в цял свят - остров Крит.

Крит е най-големият и гъсто населен остров в Гърция. Той е пети по големина в Средиземно море и една от тринайсетте административни области в Гърция. Крит заема важна част в икономиката и културното наследство на Гърция, като запазва своите културни следи в поезията и музиката. Островът е бил един от центровете на Минойската цивилизация, която се счита за най-ранната в Европа.

Остров Крит притежава 1000 км. плажна ивица очертана от много заливи и полуострови, както и меки пясъчни плажове. Климатът тук е типично средиземноморски със сухи горещи лета и меки зими. През месец май температурите започват да се покачват, а природата става още по-красива. Месец юни е перфектен за лятна почивка, тъй като все още не е прекалено горещо.

Дължината на острова е 260 км., а широчината 56 км., като тази площ се населява от 600 000 души. Тук освен прекрасни плажове за летуване има и много културни забележителности, които човек може да си набележи за посещение. Като най-голям град на острова Хераклион е дом на Археологически музей. Той се смята за един от важните музеи в Европа. В него има 13 стаи на разположение на посетителите, като на първия етаж са изложени оригинални фрески от Минойския дворец в Кносос. Хераклион приютява и Историческия музей на Крит. Той се намира в сграда построена през 1903г., чийто собственик я дарява за музей през 1952г. Тук се съдържа колекция от експонати даващи пълна представа за историята на Крит от всички хронологически периоди.

На изток от Хераклион се намира Минойския дворец на Маля. Това е третият по големина Минойски дворец в Крит, който е построен на прекрасно място близо до морето. Разрушаван два пъти и веднъж реконструиран, днес от този дворец са останали само руини, които напомнят за живота по онези времена.

Най-зловещите места в България (ВИДЕО)

Изумително е колко призрачни места има в България. Забулени в мистерии и легенди, предавани от векове. В първата част вече ви показахме...

За тези туристи, които желаят да придобият повече тен са на разположение многобройните плажове на Крит. Всички те са много добре оборудвани и предлагат редица услуги като напитки и кафе, храна, водни спортове и охрана. Много от тях са наградени с Европейския син флаг за пълно оборудване и чистота. За романтично настроените са останали някои девствени плажове с несравнима красота, които са разположени предимно на юг. По тези места господства схващането, че колкото по-трудно достижими са плажовете, толкова по-красиви са те за посетителите им.

Хората на острова са известни със своето гостоприемство, което предлагат без охота мотивирани от уважението към ближния. Много от тях вярват, че това произхожда от Зевс – богът на боговете, хората и гостоприемството на острова. Почти невъзможно е например, ако някой спре и влезе в кафене за информация да не му се предложи един шот раки.

Златибор - рай за почивка и отмора (СНИМКИ)

Полъхът на летните дни вече започва да завладява претовареното ни от работа и проблеми съзнание. Затова решихме да ви предложим едно ра...

Остров Крит има богата история, като всяка ера е оставила по нещо от себе си. Примитивната, класическа и съвременна история се сблъскват и предлагат на туристите несравнима пъстрота. С множеството фестивали и събития почивката на острова гарантирано се съпътства от нещо специално.

Най-големият празник тук е Великден. За тези, които не са вегетарианци ще бъде подходящ фестивала на месото, през който уханието на скара се носи из целия остров. Празниците за Великден включват маскаради, музика и танци. Кулминацията е в неделната вечер на Великден, когато има красива процесия от хора носещи запалени свещи.

Британска медия хвали красотите на България, почва с това колко сме евтини

Леко изгубени в превода – в това се е превърнал поредният материал за забележителностите на България, който прави чужда медия и к...

Критската кухня се слави като една от най-здравословните на света. Средиземноморските ястия тук датират от 60-те години на миналия век и включват продукти като зърнени храни, ядки, билки, млечни продукти, мед, плодове, зеленчуци, бобови растения и вино, като месо се консумира рядко заради дългите периоди на постене. Много важна част от храната тук е зехтинът като овкусител и средство за набавяне на мазнини и по този начин напълно се изключва консумацията на животински мазнини. Не липсват, разбира се, и морски дарове.

Снимки: Pixabay

Който реши да изкара почивката си на остров Крит ще остане очарован. Тук гостите се наслаждават на горещото слънце, звуците на критската лира, аромата на портокалов цвят и жасмин, а прохладата от горещините се постига с резен от сочна охладена диня и чашка добре охладено раки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия