Таир Абуд, които върви 8150 километра до Мека, днес стъпи в София

184288
Таир Абуд, които върви 8150 километра до Мека, днес стъпи в София

Днес, 12.09.2014 г. пътешественикът Таир Абуд, пристигна в  София - една от спирките по пътя му от Грац, Австрия до заветната му цел - свещения за мюсюлманите град Мека.  Целта му е да измине пътя пеша, като разстоянието е общо към 8150 километра.

За 271 дни Абуд ще прекоси 12 държави, изминавайки по 30 км на ден. Само с раница, палатка, шест чифта обувки и смартфон Таир Абуд поема по пътя на предизвикателството – предизвикателство за волята и духа на човека. Невероятното си приключение той описва всекидневно в своя блогonthewaytoday.wordpress.com/, а след края на похода смята да събере всичко в книга.

5 сладоледени къщи като от приказката за Хензел и Гретел

Лятото е пълно с изкушения - пътувания, море, нови запознанства и мноооого сладолед. Естествено, че няма как да се лишим от това любимо...

Първоначалната идея за себепознание и смирение прераства в стремеж към преоткриването на старите поклоннически маршрути, на забравени културни обекти и откриването на прилики между западната и ислямската култура.

Историята:


Всичко започва миналата година, когато Таир Абуд разбира, че неговата сестра Сузан е заболяла от рак на гърдата. В търсене на начин да й помогне, той решава да измине пътя на пилигримите до Сантяго де Компостела, Испания. Докато пътува, той е в постоянна връзка със сестра си, тя го следва мислено с карта и пътеводител в ръка и проследява неговия маршрут ден по ден. Всяка сутрин той тръгва по Пътя с мотото „Правя го за Сузан”. Когато се връща от Сантяго, тя споделя с него, че всеки път, когато болките са били непосилни, тя сяда и започва да чете пътеводителя. Докато пътува, той си обещава, че когато се завърне и ако сестра му оздравее, за благодарност Таир ще премине целия път до Свещения град Мека. След завръщането си от Сантяго, Таир признава, че се е върнал нов човек. Обратно в родния си Грац той е осъзнал, че истинският живот е в ходенето пеша, срещите му с различните хора, тяхната култура и природата, а животът в града от друга страна е изкривен и нереален. Споделя, че дори новините по телевизията вече му изглеждат като филмова лента.

10 начина, по които да направим пътуването си незабравимо

За истинския пътешественик няма неудобно време за пътуване. Всяко пътуване е едно приключение, което остава за цял живот. Спомените, ко...

Таир Абуд, австриец с майка германка и баща иракчанин, тръгва от Грац на 25.07.2014 г. и преминава през Словения, Хърватска, Босна, Черна Гора, Албания, Македония, за да достигне до България на 12.09.2014 г. Подготовката си започва с планиране на маршрута четири месеца преди да тръгне, като първоначално той избира най-краткия и лесен път, който е около 5000 км. Докато проучва обаче стъпка по стъпка, той разбира, че най-интересните места са встрани от лесния път. Така след проучването на маршрута, вместо да тръгне от Турция към Ирак и през високите планини, той ще се отклони през Иран, Каспийското крайбрежие, минавайки през Кувейт и Саудитската пустиня. Така Абуд начертава своите трудни над 8 000 километра до Свещения град. За всяка държава той изучава историята и търси древни и изпълнени с история градове. Така например, след като разбира, че Пловдив е красив и древен град, той решава, че задължително ще го посети.

Разказва, че по пътя си е срещал само добри и усмихнати хора, без значение от тяхната религия и раса. Неговото верую е, че човек трябва да дава повече, отколкото получава. Така навсякъде, където срещне изпаднал в беда човек, той му помага. Често му се е случвало да споделя обяда си с нуждаещ се.

След България, пътят на поклонника продължава към Истанбул, а оттам по сирийската граница към Иран, Кувейт и като заключение, повече от 1000-километров поход през цялата пустиня на Саудитска Арабия. За всички тези трудности Таир Абуд е възнаграден със срещите с местните хора и връзките, които създава по време на пътя си, контакта с културата на запада и Ориента и надеждата, че с всяка стъпка те все повече се доближават.

Водопад от течна лава – действителност ли е?

Ако сте си набелязали да пътувате и разгледате природата около Сиера Невада в Калифорния, САЩ, то е възможно и да станете свидетели на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Защо осем пътници от круиз, изоставени на остров, дни наред гонят кораба си?

Забраняват достъпа до една от най-странните природни забележителности в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия