Туризмът на Балканите - малките се целят в приоритетни отрасли (Видео)

35115
Туризмът на Балканите - малките се целят в приоритетни отрасли (Видео)
Снимка: Getty Images/Guliver

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлагат възможност за хубаво изкараване - според вкуса и според възможностите.

В серия от три статии Actualno.com ще представи на Вашето внимание как всяка държава на Балканите, както и Кипър, рекламира своите туристически достойнства, както и къде се намира в своеобразната класация от 1 до 13 съответната държава според броя на привлечените туристи. И така - започваме от 13 и ще броим до 1.

13 - Косово

Най-малко популярната туристическа дестинация на Балканите е Косово. Популярни в Косово са планинските преходи, катеренето и карането на ски през зимата, но обикновено туристическият бизнес, доколкото го има, разчита предимно на местните ентусиасти.

В Косово има много красиви пейзажи – езера, реки, ферми, както и интересна древна архитектура. Има и множество християнски храмове, повечето от които имат дълговековна история.

Българският и хърватският подход към туризма - личи си по рекламата

До съвсем скоро българският морски туризъм разчиташе предимно на летовници от бившия Съветски съюз, най-вече от Русия и Украйна. Но сле...

Страната е посетена от едва 22 000 туристи през 2011 г., като най-много са тези от Германия и Италия, съответно 2700 и 1600 души.

На този етап не се полагат усилия от правителството на Косово за развитието на туризма, а стереотипът, че страната е опасна, предвид дългогодишния военен конфликт, вероятно още дълги години ще пречи на сравнително младата държава да се развие поне като начинаеща дестинация.

12 - Maкедония

Макар и все още да не е особено популярна дестинация, пред югозападната ни съседка също има перспектива да се развива в областта на туризма, привличайки туристи предимно от съседните страни, за което се полагат сериозни усилия.

От 147 000 през 1995 г., през 2011-ва ръстът на туристите от чужбина вече достига 327 000 души. През 2001 г., поради военния конфликт в Тетово, се забелязва двоен спад от предходната година – едва 99 000 чужденци посещават Македония с цел туризъм, като нивото от 2000 г. се възвръща едва през 2007 г., когато достига 230 000 души.

Загубите за Тунис от атентата в Сус са около 450 млн. евро

Икономическите щети за Тунис след кървавия атентат срещу гости на хотел в туристически комплекс в град Сус може достигнат 450 млн. ев...

Охридското езеро и Скопие са сред най-посещаваните туристически дестинации в югозападната ни съседка. Все по-популярни стават и македонските ски курорти. Особено популярен сред ценителите на доброто вино е виненият туризъм. Има голям интерес и към редовните фолклорни фестивали, които се провеждат в страната.

Мотото, с което се прославят туристическите достойнства на Македония, е „Timeless”, т.е. „вечна“. „Macedonia – Timeless” e и официалният бранд на туристическото движение в Македония.

11Сърбия

Западната ни съседка не е сред популярните туристически дестинации в региона, но към нея интерес също не липсва, особено що се отнася до посетителите от Румъния, България и Македония. Сръбската държава се старае много усилено да популяризира туризма, като от 312 000 през 2002 г., чуждестранните посетители през 2011 г. са близо 800 000, а през 2013 г. – 922 000. За тази цел, по инициатива на местната туристическа организация, в европейските страни се раздават много брошури с информация за възможностите за ваканция в Сърбия, в това число и в България.

Сърбия привлича туристи най-често от съседните страни – България, Словения, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония и Хърватия, като не са малко и туристите от Италия и Германия. Но на този етап приходите от туризъм се равняват на едва 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната.

Туристическа инвестиционна карта ще помага на стратегически инвеститори

Министерството на туризма разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма. Вече са изпратени писма до общините, за да ...

10 – Босна и Херцеговина

Туризмът е един от добре развиващите се сектори в балканската страна. Правителството влага много усилия, за да увеличи възможностите за развитие на този бизнес.

В периода от 1995-та до 2000 г. туристите се увеличават всяка година с около 24%. Световният икономически форум заяви през 2013 г., че Босна и Херцеговина е 8-мата най-приятелски настроена към туристите дестинация в света, поне що се отнася до отношението на местните.

През 2013 г. Босна и Херцеговина е посетена от 844 000 туристи, като бележи ръст от 12.9% спрямо миналата 2012 г.

Туристическата организация на Босна и Херцеговина е установила, че най-атрактивни за чуждестранните туристи в страната се явяват духът на хората, очарованието на градовете и природата.

Хърватският пример или защо България спи дълбок туристически сън

При население от около 4 300 000 души, през 2013 година Хърватия е посетена от 14 милиона чуждестранни туристи. Туристическата политик...

Страната има съвсем малък излаз на море, едва около 20 километра, което не позволява развитие на морски туризъм, но за сметка на това зимните спортове се развиват изключително добре. Селският туризъм също е особено популярен в страната.

9 – Черна гора

Черна гора е малка страна, която има излаз на Адриатическо море. На нейна територия има богато архитектурно и културно наследство, голямо разнообразие на пейзажи и добре поддържана околна среда.

Бившата югославска република, с население от едва 620 000 души се опитва не просто да прави туризъм, а в нея се провежда политика за превръщането ѝ в елитна дестинация.

Няма съмнение, че малката адриатическа страна, отделила се от съюза със Сърбия през 2004 г., е една от най-популярните туристически детинации в региона. Тя бележи десетократен скок в броя на посетителите от чужбина само за 10 години. От 136 000 чужденци през 2002 г., броят им нараства с повече от милион - през 2011 г. посетилите Черна гора туристи са 1 201 000 души, а през 2013-та – 1 324 000.

Драганов: Гръцкият туризъм ще се повлияе от кризата, но няма да е застрашен

Ситуацията в Гърция ще се отрази на туристическия сезон, но няма да го застраши. Това каза Румен Драганов, директор на Института за ана...

Туризмът формира 1/5 от БВП на страната, сочат данни от 2010 г. Почти всичките икономически дейности в Черна гора са свързани със сектора на туризма. Същото важи и за инфраструткурните проекти.

Правителството се стреми да привлече колкото е възможно повече „зелени“ инвеститори, които да развиват бизнес във все още незастроените брегови райони на страната, така че да се опазят максимално природните дадености и красивите крайморски пейзажи.

Най-посещаваният черногорски курорт е Будва. Той привлича около 700 000 туристи годишно.

Използвани източници: 2010 Western Balkans Policy Review; 2011 World Bank Development Index; Mинистерство на икономиката и енергетиката на Република България; The Official Portal of the Cyprus Tourism Organisation; Official Tourism Portal of Turkey;  The Official Website of the Greek Ministarstvo turizma Republike Hrvatske; Macedonia’s Official Tourism Portal; Turisticka Organizacija Srbije; World Travel % Tourism Council; World Tourism Organization и др.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com