Волос - перлата на древна Гърция

99344
Волос - перлата на древна Гърция
Снимка: Интернет

В разгара на на лятото хиляди българи са се втурнали към съседна Гърция, която си остава най-предпочитана дестинация за почивка. За голяма част от тях плажовете на Халкидики са по-близо от тези на родното Черноморие, което отавна е загубило очарованието си. Ако обаче ви се пътува малко повече, можете спокойно да прескочите до Волос и да откриете още едно чудесно място за прекарване на отпуската.

Вярно е, че не е толкова близо, но пък от София са малко над 500 км, което е горе-долу колкото до Варна. С разликата, че ще пътувате почти изцяло по магистрала и ако имате късмет ще стигнете по-бързо, отколкото до морската столица на България. Е, ще трябва и да си платите повече, защото магистралите в Гърция са платени, но това си има и плюсове - състоянието им е почти отлично.

Пътят до Волос и обратно ще ви излезе около 50 евро (над горивото, разбира се), но пък в крайна сметка те си заслужават напълно. В нашия случай и разходът за гориво не беше кой знае колко голям, тъй като заложихме на Seat Arona с 1,6-литров дизелов мотор с мощност 115 к.с. При каране по магистралите на Гърция и спазване на ограниченията за максимална скорост (тоест с около 125 км/ч) разходът падна под 5 л/100 км. За 1000 км сами можете да сметнете колко ще ви струва горивото.

Самият град и околностите му са изпълнени със забележителности, каквито на Халкидики няма да срещнете. Самата област - Пелион, е сочена като сърцето на Гърция, а Волос е построен руините на древния град Йолкос – родно място на Язон, който оглавява похода на аргонавтите с кораба "Арго", плавал до Колхида в търсене на Златното руно.

На пристанището на Волос може да се види пресъздадения кораб "Арго". Градът е в огромен залив, като е заобиколен от планини - най-близката и най-голяма е Пелион, която е сочена за родина на известните от митологията кентаври. Всичко това създава уникален климат - няма вятър, морето е спокойно, а водата - по-топло. Така тук можете да почивате не само през лятото, но дори през зимата.

Завладяващата природа, красивите улици, старинните сгради и гостоприемството на града би завладяло всеки. Волос предлага голям брой забележителности за своите посетители, които могат да изберат разходка с екскурзовод или сами да си съставят маршрут. Той обаче задължително трябва да включва Катедралата „Св. Никола“, построена през XIX 19 век, пристанището на Волос, църквата „Св. Константин и Елена“, а също така поне част от многобройните музеи – археологически, на модерната история, на коприната, националният железопътен музей на Гърция, националният музей за индустриална история и музеят на маслината, музеят на град Волос и др.

Гърция въвежда сурови наказания за опасни шофьори от днес

Гърция въвежда от днес драстични санкции за шофьорите нарушители, включително и затвор. Водачи, подкарали колата след употреба на алко...

Туристите имат възможността да се разходят на пристанището или по алеите край морето, както и да посетят ресторантите. Най-известните в района са „ципурадико“, в които се поднасят ципуро – силна алкохолна напитка, приготвяна от най-добрите сортове грозде. Задължително трябва да опитате, сиренето с типичен пикантен вкус и силен аромат, домашно приготвената паста, ликьорите от планински плодове и билките от планината Пелион.

А ако не ви се стои само в града, можете да излезе от него. Преминавайки през близката планина се оказвате в един район, от който ще останете изненадани. Там са разположени няколко планински градчета, които гледат към морето. Някои от тях са доста стари, а ако се интересувате защо не са на самия плаж, отговорът е елементарен. Навремето крайбрежието е атакувано от пирати и жителите са предпочели да се качат нависоко, за да бъдат защитени от планината. И просто са си останали там.

Надморската височина в района надхвърля 1300 метра, а на най-високата точка има ... ски-писта с влек. И колкото и невероятно да ви се струва, през май на нея имаше сняг. Е, той не е достатъчен, за да се карат ски, но пък е поредното доказателство, че си заслужава районът да бъде посетен и през лятото. Има и други предимство - ако отседнете в Тцакгарада, Ханиа или Аглаида със сигурност ще избегнете големите жеги, въпреки че ще бъдете само на 500-600 метра над морето.

Иначе и тук си има типичните за цяла Гърция малки селца с плаж, няколко кръчми, магазини за сувенири и жилищни сгради, в които апартаментите се дават под наем на чужденци. Извън сезона - през май, цените са направо ниски, а и през лятото не се увеличават кой знае колко, тъй като идеята е този район да се популяризира не само сред гърците, но и сред чужденците.

Тук е плажът Дамушари, на който са заснети част от сцените от мюзикъла "Мама Мия". Мястото е закътано и не него трудно може да плажува, тъй като е доста малко, но пък в близост има къщички под наем и таверна, така че можете спокойно да се насочите натам. Той е поредното доказателство, че в Гърция се възползват от всяка възможност да се рекламират като дестинация.

Блогърката Мария Стоянова пред Actualno.com: Пътувайте без предубеждения

Ако сте от хората, които обичат да четат за пътувания, със сигурност сте попадали на Travelling Buzz - цветният и полезен блог на Мария...

Не бива да се пропуска и Макриница - малко градчето в планината, в което се намира едно от най-старите дървета не само в Гърция, но вероятно и в Европа. То е израснало в двор, където е построена и църква, като според някои сведения е на 1400 години. Под някои от клоните му са поставени огромни бетонни колони, които го придържат, за да не падне.

Най-впечатляващото място обаче си остава селцето Портария, което е на по-малко от 10 км от Волос. То е разположено буквално над града и от него си вижда целия залив. Всички сгради са в един и същи стил, тоест няма как да се построи какво и да е и така се отнеме част от автентичността на района.

Портария е магнит за туристи, които изпълват улиците и заведенията. И с радост оставят парите с местните магазинчета за сувенири, сладкарници или таверни. Много знаменитости - най-вече от миналото, са си купили къщички в района, което го превръща в още по-интересно място за посещение. А в близост има и манастир, който също се радва на огромен интерес от посетителите.

Така че, ако имате време и възможности, ето ви една приятна дестинация, на която можете спокойно да отделите няколко дни от отпуската си. Можете да го сторите и докато пътувате към някой от популярните острови наблизо - Скопелос и Скиатос, например, тъй като фериботите за тях тръгват именно от Волос.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Да обиколиш целия свят за малко пари: Данаил Алеков ни разкрива тайната (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия