Да рестартираме глобалната икономика с дигитално образование

4872
Да рестартираме глобалната икономика с дигитално образование
Снимка: iStock/Gulliver

Трудно може да се оспори, че дигитално образование може да трансформира цели отрасли. Но понякога бавното му приемане и прилагане води до пропускане на ползи за целия свят.

В определени моменти обаче, под въздействието на непредвидени фактори, се оказва че учителите и учениците само могат да инициират дигитализацията на образованието, без намесата на държавите. В България отлично видяхме това с началото на световната епидемия от Коронавирус и бързата реакция на нашите училища, които без да чакат министерска заповед, реорганизираха учебната си дейност във виртуални класни стаи.

Но, в общ план на постепенната дигитализация на ученето може да се гледа като на приливна вълна, която може да бъде супер дивидент, който да засили световната икономика.

И въпреки безспорните ползи, това се случва по-бавно отколкото например дигитализацията навлиза в други сектори. А преосмислянето на дигиталното образование ще подготви много по-успешно обществата за професиите на 21 век.

Затова с петте най-важни качества на този процес, които ще илюстрираме в следващите редове, ще ви докажем как дигитализацията на образованието може да даде онзи нужен тласък на света отново напред.

Качество 1: Бавния прилив

Мнозина говорят за "лавината" от нови образователни технологии, но според нас това е един бавен прилив. От една страна, макар и дигитализирането на образованието да започна отскоро, то вече е три пъти по-голямо като обем от медийната индустрия например. Но сравнено с дигитализацията на развлекателната индустрия (там тя достига до 35% от пазара), има още много какво да се желае, защото едва 5% от пазара на образованието е дигитален.

Противно на очакванията обаче вместо процесът на дигитализиране на ученето да се ускори, очакванията са той да забави темповете си. Тоест, нужно е да се въоръжим с търпение, защото процесът ще е бавен, макар и без съмнение полезен.

Качество 2: Образованието като супер дивидент

Един от безспорните аргументи в полза на дигиталното образование е ясната връзка между повишаването на БВП на глава от населението и по-високите образователни стандарти в отделните страни. Системата за международна оценка на студентите PISA показва впечатляващи резултати - увеличаването с 25 точки на PISA резултата на една страна води до повишаване на 100 000 долара в личните финанси на всеки от нейните граждани.

Да се повиши резултатът с 25 точки не е невъзможно. Това би означавало Франция и Великобритания например да стигнат стандарта на образование на Финландия. Един от начините да се получи това е чрез инвестиране в дигиталното образование и именно затова ние гледаме на него като на супер дивидент.

Качество 3: Новите бизнес модели

Дигиталната трансформация вече навлезе силно в много сектори. Добър пример за това е музикалната индустрия, където дигиталните продажби надминаха физическите. Появиха се изцяло нови бизнес модели, свързани с различни услуги, като например онлайн стриймването на музика. В същото време пък други дигитални прийоми, които по-рано работеха, като свалянето на музика на компютъра, започнаха да отмират. 

Ако вземем музиката за пример, можем с основание да считаме, че дигитализацията на образователния процес ще доведе и до появата на разнообразни нови услуги. Доказателства за това са Khan Academy, както и българският ѝ еквивалент - Уча.се. При тях не просто аналоговото съдържание се преобръща в дигитално, но и създават изцяло нов модел на работа с учениците.

Качество 4: Ще има ли нужда от работници през 21 век?

Ключов въпрос, който все по-често философите и социолозите задават е дали ще има нужда от работници през 21 век и каква полза има дигитализирането на образованието, ако няма да има работа за тях? И в опасенията им има резон - нагледен пример е автоматизирането на транспорта, което ще направи шофьорите излишни.

Повече от сигурно е, че професиите на днешния ден не са професиите на утрешния. Именно затова обаче дигиталното образование, бидейки по-достъпно и бързо може да помогне на хората да придобият нови умения и знания, с които да се реализират на променящия се пазар. Защото нови знания се трупат не само на младини, а през всички етапи на живота ни.

Качество 5: Промяната в световния икономически ред

През 2013 година Международният валутен фонд за пръв път установи, че развиващите се икономики започват да задминават по БВП вече развитите пазари. Разликата става все по-видима и в покупателната способност. Прогнозите на МВФ бяха, че до тази година над 60% от световния БВП ще се произвежда от развиващите се пазари.

В същото време именно на тези пазари принадлежи и 90% от населението под 30 години - тоест работниците на бъдещето. С безплатните и все по-достъпни дигитални методи за обучение, не е трудно да се прогнозира, че точно тези бързо развиващи се икономики ще станат новите стожери на бъдещето.

И е още по-сигурно да се каже, че в този процес електронното учене ще има основна функция. Дотолкова основна, че може да рестартира икономиката на света.

Статията е разработена на база материали от Hottopics.ht

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от УМНО И МЛАДО:

Тригодишно момче се научи да брои до сто на шест езика

Основно училище в смолянско село се сдоби с 3D принтер и STEM център

Безплатна мобилна игра развива меките умения на децата (ВИДЕО)

Менторска програма „Готови за утре” – младежи помагат на деца

Добавена реалност и умни чинове влязоха в училищните класни стаи (ВИДЕО)

5 начина да рестартираме образованието

Искра Джанабетска за Книговище и четенето като игра и удоволствие

В ерата на по-голяма автоматизация, образованието трябва да дава умения

Работните умения на утрешния ден и как да ги придобием

Технологиите в класните стаи формират бъдещето на образованието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Умно и младо