Храни за най-бързо сваляне на кръвната захар

41925
Храни за най-бързо сваляне на кръвната захар
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на храни, които ограничават излишната захар в кръвта, е най-добрата алтернатива за избягване на сериозни заболявания и наднормено тегло. Но съществуват ли такива храни?

Да, съществуват. Освен че понижават степента на глюкозата, те допринасят многобройни ползи за ума и тялото. Това е най-добрият начин да избегнете различните лекарства и разни съмнителни т. нар. „добавки“, които может да имат странични ефекти, в зависимост от реакцията на всеки организъм.

Ето какво разказва д-р Сандра Шагаш

1. Броколи

Най-добре е броколите да се консумират нарязани или смлени, за да се избегне реакцията между съединението глюкозинолат и ензима мирозиназа. Сокът от броколи има антидиабетно действие, защото спомага за покачване на инсулиновата чувствителност и по този начин намалява степента на кръвната захар.

2. Морски дарове

Най-подходящите морски дарове за намаляване на степента на кръвната захар са различните риби и миди. Те са източници на белтъчини, витамини, здравословни мазнини, антиоксиданти и минерали. Тези храни забавят храносмилането; така се избягват скокове след хранене в степента на кръвната захар и се балансира прекомерната загуба на телесни мазнини.

Учени: Това са 8-те най-добри храни за сваляне на кръвната захар

3. Тиква

Тиквата и тиквените семки са твърде силен антиоксидант. В Мексико и Иран народната медицина ги използва като лекове за диабетици. Плодът е богат на въглехидратите полизахариди, които са много важни за уравновесяване на степента на кръвната захар. Неговите смлени семена произвеждат силен екстракт с множество функции, като нарастване на мускулната маса, загуба на наднормено тегло и други ползи за организма.

4. Ядки

Проучване, проведено с 25 доброволци с диабет тип 2, сочи как ежедневната консумация на орехи, фъстъци и бадеми може да допълни диета с ниска степен на въглехидрати, помагайки за редуциране на кръвната захар след хранене или на гладно.

5. Бамя

Източник на съединения, полизахариди, също и на антиоксиданти като флавоноиди - важни редуктори на захарта в кръвния поток. Полизахаридът в бамята, наречен рамногалактуронан, се счита за мощно антидиабетно съединение. В Турция семената на бамята се смятат за силно лекарство срещу много болести.

6. Ленено семе

Продуктът е богат на целулоза и здравословни мазнини, които се борят с диабет тип 2. В експеримент, проведен с доброволци, тези, които консумирали 200 грама кисело мляко дневно, съдържащо 30 грама ленено семе, понижили своята кръвна захар в сравнение с онези, които консумирали обикновено кисело мляко.

7. Боб и нахут

Фасулът е богат на хранителни вещества, магнезий, фибри и протеини. Фибрите и нишестето в него помагат за забавяне на храносмилането, подобрявайки след хранене реакцията на кръвната захар. Опит с 12 жени, разделени на 2 групи, показал, че черният боб и нахутът намаляват степента на кръвната захар в първата група, в сравнение с жените от втората група, които консумирали само ориз.

Кои храни вдигат ударно нивото на кръвната захар?

8. Авокадо

Авокадото е богато на фибри, здравословни мазнини, минерали и витамини. Проучвания установили, че плодът не само намалява кръвната захар, но предпазва от развитието на метаболитен синдром.

9. Овесени трици

Високото съдържание на разтворимите фибри в овесените трици спомага осезаемо за редуциране на степента на кръвната захар. Може да се прибавят към други видове храни, например, пюре от банани.

10. Цитруси

Макар много цитрусови плодове да са сладки, те се считат за нискогликемични и следователно не повишават кръвната захар. Портокалите и грейпфрутите съдържат нарингенин - полифенол с мощни антидиабетни свойства.

11. Яйца

Яйцата, противно на погрешно разпространявано мнение, са идеални за намаляване на кръвната захар, понеже са източници на здравословни мазнини, протеини, минерали, витамини и антиоксиданти.

12. Ябълки

В ябълките се съдържат растителни съединения като хлорогенова киселина, кверцетин и галова киселина, още растителни съединения и разтворими фибри, които понижават степента на кръвна захар и предпазват от рискове за диабет.

Внимание! Статията предоставя само информация, без медицински упътвания. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com