Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се вади кърлеж правилно, така че да не се скъса?

15 май 2024, 07:00 часа

Кърлежите са изключително опасни и е важна превенцията срещу размножаването им, за да не се допусне ухапване, което в редки случаи може да завърши фатално, тъй като гадинките са носители на редица заболявания, част от които при липса на своевременно диагностициране и лечение носят висок риск от инвалидизиране и смъртност. Ето защо се препоръчва кърлежът да бъде изваден в медицинско заведение, за да се прецени рискът от ухапването и да се проведат съответните изследвания на кърлежа или превантивно лечение при нужда и по преценка на лекарите.

Ако все пак се налага поради различни причини – липса на достъп до лечебно заведение и лекар за известно време и прочие, да се извади кърлежът в домашни условия, е важно да се знае как се прави така, че да не се скъса и да не се усложни състоянието.

Още: Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Как се вади кърлеж, за да не се скъса?

Ако попитате възрастните хора, които в едни далечни години са отглеждали много животни и не са имали непрекъснат достъп до лекари и ветеринари, как се вади кърлеж, вероятно ще чуете нещо за въртене по време на вадене. Подобен подход се оказва напълно погрешен. Ваденето на кърлеж по този начин поражда риск от това главата му да остане в кожата и да е необходимо хирургична операция. Съществуват и редица други митове, свързани с правилното вадене на кърлеж, които развенчаваме, за да отговорим най-коректно от познанията на съвременната медицина как се вади кърлеж възможно най-безопасно.

  • Необходими са ви фини пинцети с тънък връх. С тях се захваща възможно най-добре кърлежът колкото близко до кожата е възможно.
  • Изтеглянето на кърлежа става само в посока нагоре. Не се извършват никакви въртеливи движения или клатене в различни посоки.
  • Забравете за народни средства, част от митовете и фолклора ни, за намазване на кърлежа с какво ли не – мазнина, бензин и прочие, за да излезе сам. Това увеличава риска от зараза (буквално защото кърлежът "повръща" и отделя евентуално вирус или бактерия в тялото ви), но не помага кърлежът да пожелае да напусне тялото ви.
  • След изваждане на кърлежа е важно да се почистят добре със спирт или сапун и вода както мястото на ухапване, така и ръцете на лицето, което е извършило ваденето му.
  • Важно е да се знае, че смачкването на кърлежа с ръце може да доведе до заразяване с редица заболявания, ако кърлежът е техен носител и е заразен. Естествено, че далеч не всички кърлежи са заразени и са разпространители, но предприемането на предпазни мерки е строго препоръчително. Превенцията е винаги по-добър избор от лечението.
  • Внимавайте и къде изхвърляте кърлежа, за да не създадете опасност да се залови за друг човек. Тоалетната и обилното пускане на казанчето са добър вариант. Не изхвърляйте кърлежа, ако е нужен за изследване дали е носител на заболявания.
  • Наблюдавайте мястото в следващите дни до месец-два и незабавно се консултирайте с лекар, ако забележите зачервяване или дискомфорт. Други алармиращи симптоми, за които трябва да следите и които изискват лекарска консултация са: обрив, системна умора, температура, главоболие, болка и подуване на ставите, мускулни болки.
  • По принцип CDC (Центровете за превенция и контрол на заразни заболявания на САЩ) не препоръчва прием на антибиотици след всяко ухапване от кърлеж за предотвратяване на пренасяни от кърлежи заболявания. Въпреки това единична доза доксициклин след ухапване от кърлеж може намали риска от Лаймска болест, но имайте предвид, че антибиотикът трябва да ви бъде предписан от лекар. Повечето болести, пренасяни от кърлежи, могат да бъдат лекувани с антибиотици, без да причинят тези болести дългосрочни увреждания и риск за живота и здравето, но има и такива, които представляват висок риск за живота, тъй кат лечението им е трудно, а те са тежки и животозастрашаващи. Ако обаче при заболяване не споделите кърлежово ухапване и специалистите не се насочат в тази посока, то ще остане недиагностицирано, което създава риск от трайни увреждания и дори смърт. Ако сте били ухапани от кърлеж скоро преди изявата на здравословни проблеми, не забравяйте да алармирате лекаря си, той знае как да постъпи.

Какви болести пренасят кърлежите?

Освен как се вади кърлеж, без да се скъса, важно е да знаете и кои болести най-често се пренасят от кърлежи. Освен Лаймска болест, за която повечето хора са чували и чели, кърлежите пренасят и:

Още: Кърлежи и борови процесионки - как безопасно да се справим с тях? (ВИДЕО)

  • Марсилска треска,
  • Кримска-конго хеморагична треска,
  • Енцефалит,
  • Ку треска и др.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес