Отлагате алармата си няколко пъти сутрин? Лекар каза защо това е фатално

1437
Отлагате алармата си няколко пъти сутрин? Лекар каза защо това е фатално
Снимка: iStock

Ерата на будилниците като този на снимката почти приключи и дори радиочасовниците и цифровите будилници отстъпиха място на нашите смартфони. И нека това красиво устройство има само една много изкушаваща функция: бутонът за отлагане, известен също като дрямка. На повечето устройства това е зададено на десет минути по подразбиране. Будилникът ви звъни, натискате „отлагане“ и след десет минути се събуждате отново. Дава ви прекрасно усещане, сякаш можете да спите още малко. За съжаление, това не е добре за вашето здраве, така че е по-добре да го откажете.

Дрямка

Дрямката включва настройване на будилник, където имате опция за дрямка, бутона за дрямка. Натискането (или плъзгането) на този бутон забавя алармата с пет, десет или петнадесет минути. Между тези аларми можете да спите добре, наричано още дрямка. Много хора харесват това и дори ние от редакционния екип закъснявахме за работа, защото натискахме бутона за отлагане веднъж твърде много. За наше съжаление, според учените дрямката не е никак полезна.

Качество на съня

Дрямките, които поемате между будилниците, са толкова леки, че всъщност не ви носят полза. Прекъсвате дългия си, дълбок сън, като подремвате. Вместо да се събудите, ще се почувствате по-сънливи и ще се събудите скучни и уморени. В Margriet експертът по съня Алиес Костър обяснява: „По време на дрямката качеството на съня ви не е достатъчно добро, за да допринесе за възстановяването на тялото и мозъка ви. Това е така, защото сънят ви се прекъсва всеки път.

Лекар: Това е най-голямата грешка сутрин, която води до нисък имунитет

Така че е по-добре за вас да настроите будилника си, когато наистина трябва да станете. По този начин можете да спите възможно най-дълго и да се насладите на дълбок сън. В дългосрочен план това ви кара да се чувствате по-добре и по-свежи. Освен това сте изложени на повишен риск от рак и сърдечно-съдови заболявания, ако не спите достатъчно или спите с лошо качество.

Със следния план стъпка по стъпка можете да се отучите от навика си да дремите

1. Достатъчно сън

Колко точно сън имате нужда е лично. Средно възрастните се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ. Лягайте си навреме, за да спите достатъчно веднага щом алармата звънне.

2. Ритъм на съня

Най-доброто нещо за цялостното ви благополучие е да поддържате постоянен ритъм на сън, дори през уикендите! Така че лягайте по едно и също време всяка вечер и ставайте по едно и също време всеки ден. Тялото ви ще свикне с този ритъм и вече ще се събуди в момента, в който трябва да се събудите. Наистина ли сте дрямка? След това се опитайте да си легнете половин час по-рано, отколкото сте свикнали, за да може тялото ви да спи достатъчно.

3. Преместете будилника си

Принудете се да се събудите, като поставите будилника или телефона си от другата страна на спалнята. Сега трябва да станете от леглото, за да изключите будилника. И добре, след като станете, може и наистина да станете. По този начин не рискувате да заспите, след като алармата ви е звъннала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Защо трябва да ядем този свеж плод преди лягане?

Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

Как да премахнете мастна бучка под окото?

Как да се откажете от противозачатъчните, без да си навредите?

Мокра възглавница: защо слюноотделяте, докато спите?

Топ 4 зодии, които имат късмет по рождение

От мигрена до остеохондроза: причини за пулсиране в главата

Ето защо гласът ви звучи по-различно, когато остареете

Зодиите, които са ужасно сприхави по природа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com