Кметът на Варна иска да се отмени забраната за строителство в три зони

7141
Кметът на Варна иска да се отмени забраната за строителство в три зони
Снимка: Actualno.com

Да се отмени забраната за строителство в уличната мрежа на ж.к. „Бриз“, местностите Св. Никола и Траката в град Варна иска кметът на общината Иван Портних. Предложението му ще бъде разгледано на предстоящото в петък заседание на ОбС.

Искането му е обсъдено от комисията по архитектура към Общинския съвет. Ветото бе наложено през 1997 г. от тогавашния регионален министър заради свлачищните процеси в района. Строителната забрана касае определени територии в общините Варна, Аксаково, Балчик и Каварна.

Интересна сделка готвят във Варна – общината купува ЦУМ за над 43 млн. лв.

Интересна сделка подготвят в местната администрация на Варна. Кметът Иван Портних предлага на Общинския съвет да придобие срещу над 43 ...

Основната причина за исканата частична отмяна на ветото е, че има спечелен проект по ОП „Околна среда“ за цялостна подмяна канализация и създаване на нови клонове. Бенефициент по проекта е ВиК-Варна. За да отпусне обаче Брюксел евросредствата, е необходимо забраната за строителство да бъде отменена.

В рамките на заседанието стана ясно, че МРРБ може да не разреши само уличната регулация да бъде извадена от обхвата на строителната забрана. Затова по-разумно е да се предложи частично изваждане на определени квартали, каза Олег Колев - гл. експерт “Свлачища и укрепване на територии” в Община Варна. Същото мнение сподели и главният архитект Виктор Бузев.

Преди две години на арх. Бузев бе наложена глоба от РДНСК- Североизточен район, на стойност 1000 лева заради издадено разрешение за уличен водопрповод с дължина само 55 метра в квартал „Св. Никола“. Причината бе точно тази заповед на регионалния министър.

Според специалистите ветото е наложено преди повече от 20 години и за много места то не е аргументирано и целесъобразно. Освен това „Св. Никола“ вече има приет Подробен устройствен план, влязъл в сила през 2010 г. Извършени са укрепителни мероприятия в района, има изградена канализация, проведени са инженерно-геоложки проучвания за устойчивостта на територията, т.е. изпълнени са изискванията от заповедта от 1997 г.

Парното и топлата вода в София поскъпват с 8% от октомври

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно...

Общинските съветници изразиха положително становище за частична отмяна на забраната за строителство. От администрацията поеха ангажимента до заседанието на Общинския съвет, което е насрочено за 5 октомври, да формулират предложението за сваляне на ветото, но за по-голям диапазон, не само за уличната мрежа.

Единствено министърът на регионалното развитие може да отмени строителната забрана. Но тъй като инициативата за нейното налагане е била на Община Варна, е необходимо отново по предложение на местната власт да се предприемат действия за отмяната й, бе уточнено на заседанието.

Според кмета реализирането на инвестиционни намерения в района може да се извърши след отмяна на строителната забрана за определен район като се актуализират изчисленията от проведеното през 2001 г. инженерно-геоложко проучване и райониране с данните от действащия ПУП-ПРЗ за района.

През 2017 г. община Варна е възложила изготвяне на оценка нагеодинамичното състояние на част от кв. Св. Никола“, район „Приморски“ с оглед възможността за редуциране и отмяна на строителната забрана. Разработката е приета от Експертния съвет по устройство на територията.

Подозрение: Дали задържан за прегазен човек във Варна е точният извършител?*

39-годишен велосипедист почина, след като бе блъснат от лека кола в град Варна. Пострадалият колоездач е бил настанен в болнично заведе...

Към настоящия момент от въпросната територия около 110 имота имат предварително разрешение за строителство, издадено от министъра на регионалното развитие и благоустройството, се сочи още в кметската докладна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com