Чувалът с лъжите на БСП

57795
Чувалът с лъжите на БСП

Банална е фразата на Чърчил, че най-много се лъже по време на война и преди избори. Но за БСП фразата е супер актуална. Двете опции бяха умело съчетани. Лъжи, лъжи, лъжи, и то така, че изборите се превърнаха във война. За БСП тези избори бяха Великата Отечествена. Или - или!

Още са много пресни, за да бъдат забравени лъжите. През цялата кампания се внушаваше, че фискалният резерв на държавата е изхарчен. Че след управлението на Борисов и Дянков в него са останали пари, колкото да не бъде закрита сметката.

Десетина дни след изборите дойде и официалната информация, че към 1 май фискалният резерв е почти 5 милиарда и половина и че посоката му е възходяща. Лъжата на БСП-агитаторите увисна във въздуха, но вече си бе свършила мръсната предизборна работа.

Тези дни се разбра, че опашата лъжа е и твърдението, че Тройната коалиция била построила повече километри магистрали от ГЕРБ. Пусната някак между другото, тази лъжа внушаваше на населението, че най-голямата гордост на Борисов и правителството му всъщност е незаслужена. Истината е, че повече от половината километри магистрали, които Станишев, сравнявайки се с ГЕРБ, си присвоява, са построени по времето на царското правителство. Дребна грешчица - където царя, там и Станишев. Но по време на избори и най-големите дреболии имат значение. Лъжецът "уличава" опонента си в лъжа.

Колко пъти смени формулировката си кабинетът на Орешарски. Първо го обявиха за експертен, а когато експертите му обърнаха гръб, от експертен стана програмен. След като се разбра, че всъщност всеки кабинет е програмен, от програмен той стана програмно-политически. В крайна сметка нещата си дойдоха на мястото - кабинетът осиротя до политически, при това коалиционен с ДПС.

Предизборните обещания на БСП бързо-бързо отшумяват и малко по малко се превръщат в предизборни лъжи. 250-те хиляди работни места тихомълком бяха отпратени за края на мандата. За четири години масовата памет избледнява. Издимява се и предложението за подоходно данъчно облагане, което според предизборната им програма щяло да гарантира повече справедливост в обществото. Да облекчи по-бедните за сметка на по-богатите. Да, ама се оказа, че по-богатите никой не ги е питал...

Горе-долу такава е съдбата и на пенсиите. Срещу пенсионерските гласове на изборите БСП бе заложила обещание за индексация на пенсиите всеки месец. В окончателния "План Орешарски" обаче няма и дума за това. Индексация от опит знаем, че ще има. Но преди следващите избори.

Освен глобално, по време на кампанията БСП лъга и персонално. Спомняме си съобщението, че колата на Цветанов бутнала жена на пътя и въобще не спряла. Лъжа, която никой не си направи труда да опровергае. Камо ли пък "Позитано" 20.

И още за Цветанов. Много се проточи разследването по анонимката срещу него, която лично Станишев внесе в прокуратурата. Партенка ще се окаже и "готовността за фалшификация" на изборите, която БСП раздуха в деня за размисъл около прословутите костинбродски бюлетини. Заговорът успя, гласовете на ГЕРБ бяха отнети, а каква ще се окаже истината, изобщо не е важно.

Какво излезе накрая? Че фразата "Лъжеш като циганин!" има конкуренция. "Лъжеш като БСП преди избори!". А така също и "Отмяташ се като БСП след избори!"

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com