Днешните фалшиви новини

4615
Днешните фалшиви новини
Снимка: iStock/Guliver

Феноменът "фалшиви новини" отдавна се превърна в една от тези много популярни теми, които не са истински злободневни, защото не предизвикват големи моментни пикове в общественото внимание, но са достатъчно важни, за да се превърнат в "медиен пълнеж", когато няма достатъчно кървави злободневни теми.

Ясно е, че проблемът е много сериозен, но поне от моята гледна точка изглежда, че той остава масово неразбираем. И причината е една – подходът към него.

Тези, които все още обръщат наистина сериозно внимание на образованието, добре знаят какво означава научният подход – да подходим към даден проблем на първо място чрез събиране на информация и след това чрез анализа ѝ в подкрепа на дадена теза. В случая с фалшивите новини изключително съмнително изглежда много хора да си задават следния въпрос – какво означава терминът „фалшива новина“? Дали това е пълна лъжа? Дали са полуистини? Дали става въпрос за истински факти, извъртяни в подкрепа на най-малкото съмнително заключение? Прочее, от камбанарията на опита ми с медии последното твърдение лично аз го отнасям най-вече към определението що е то фалшива новина, макар че официалното определение за фалшива новина е "умишлена дезинформация, съставена от фалшиви факти и лъжи". Но всъщност дезинформацията може да не е само лъжа – може да е спестяване на информация. Тънка и съществена разлика, но доста често резултатът е един и същ.

В светлината на съществената разлика нека погледнем две теми, избрани от работещи в сферата на най-популярния инструмент за информиране в България според куп проучвания – все още телевизията. Днес, 7 март, сутрешният блок на Българската национална телевизия (БНТ) беше избрал като тема ваксините. Гост беше акад. Богдан Петрунов и темата се превърна в поучение как ако не са ваксините и антибиотиците, половината човечество щеше да е измряло. С други думи ракурсът беше черно и бяло – твърдо "за" или твърдо "против", като водещата Боряна Каменова неколкократно повтаряше как с антиваксърите не може да се спори, предаването било за колебаещите се родители, които събирали информация отвсякъде и съответно имали съмнения на база събраната информация.

Русия ни освободи от енергийна независимост!

Дойде 3 март, 1878 година и Русия ни освободи от турско робство. Дойде 4 март, 2019 година и Русия ни освободи от енергийна независимос...

Ами не, г-жо Каменова, не беше за тези хора. Защото подходът не беше научен! Акад. Петрунов например призна, че ваксините могат да дадат странични ефекти, но лично аз като слушах думите му, останах с впечатление, че той не счита това за опасност! Щом е така, защото в редица западноевропейски държави и дори в Русия има създадени държавни фондове за обезщетение на пострадали деца заради странични ефекти от ваксини? В България води ли се статистика на странични ефекти, какво показва тя? Какво да правим, за да намалим риска от страничен ефект до минимум? Тези въпроси не бяха зададени на академика – а щеше да е полезно. И не бяха зададени именно заради залитането към черно и бяло – това е правилно, другото е грешно и всичко е черно и бяло! Защото живеем в ерата на фалшивите новини и налаганият подход към тях е да кажем кое е вярно, без да обясняваме задълбочено, за да не се появи случайно съмнение.

Добре разбирам защо се получава както в приказката, че Пътят към Ада е постлан с добри намерения. Просто обществото ни – не само в България, върви по пътя на консуматорството. По-лесно е, когато е готово. По-лесно е някой да ти каже какво да правиш и да го правиш, вместо да събираш информация, да анализираш, да вадиш изводи, да изследваш дали тези изводи са точни. Въобще – да живееш в света, в който Цветан Цветанов ни казва, че той и ГЕРБ много са се борили да няма чуждо финансиране на религиите, но пусто в действащия нов Закон за вероизповеданията не само това не е ограничено, ами религиите получават повече пари – от нашите данъци. И това е "национална сигурност", а Цветанов и подобните му продължават да са на власт. Нужно ли е дори да съпоставяме и анализираме отговарят ли тези думи на реалността? Трябва ли да си отговорим дали БСП като опозиция заслужава доверие, когато гради имидж на непримирим боец срещу корупцията, след като нейните евродепутати вкупом гласуват против замразяването и спирането на еврофондове при доказана корупция с евросредства?

Явно трябва – да почнем от най-простото, от "А" и "Б", защото сме го забравили! Забравили сме, че не знаем и си мислим, че знаем, като се сърдим, когато животът яростно ни припомня, че знаем много, много малко - по-малко, отколкото си мислим, че знаем!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com