Ефенди, не сме дебили!

9253
Ефенди, не сме дебили!
Снимка: БГНЕС

Политиците не трябва да коментират търговски сделки. С тази принципно правилна теза лидерът на хартия на ДПС Мустафа Карадайъ отказа да говори за сделката, с която почетният председател на движението и де факто абсолютен властелин там (а и не само) Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна".

Принципно – това е ключовата дума. Защото политици да не коментират търговски сделки е положение само в изключително развита демокрация, с абсолютно прозрачно работещи институции, каквато България не е и няма да стане (скоро). Затова ще коментираме и питаме – задочно, защото такива като Карадайъ говорят само пред медии, които НЕ им задават определени въпроси.

Отговорът е пред очите ни: ето откъде се управлява България

Денят е четвъртък. Три опита на Народното събрание не са достатъчни, за да бъде събран нужният кворум за пленарно заседание. Опозицията...

И така – сделката била публична. След като е публична, знае ли Карадайъ за колко пари Доган купи ТЕЦ "Варна"? Ако не знае, нека кажем – за 3500 лева! На някои хора в парламента костюмите им са по-скъпи. А историята на сделката е следната – буквално на ръба между 2017 и 2018 година министърът на транспорта от правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов купи ТЕЦ-а – неофициално за 48,5 млн. евро от ЧЕЗ, а ЧЕЗ беше купила мощността за 206 млн. евро през 2006 година. След това, в средата на септември стана ясно, че Папазов е продал собствеността на Доган. Това е станало чрез продажба на мажоритарен дял във фирма "Сигда" ООД, чрез която Папазов придоби ТЕЦ-а. За Доган мажоритарният дял в "Сигда" струва 3500 лева. Синът и дъщерята на Папазов остават с миноритарни дялове – за 800 лева на името на Станислав Папазов и за 700 лева на името на Ивелина Папазова. Така Папазов подсигурява финансово бъдещето на децата си.

Сега Карадайъ да вземе да каже подозрително ли е, че цял ТЕЦ бива купен за 3500 лева? На Вас, уважаеми читатели, как Ви се струва? Продавате старичкия "Опел Вектра", чупите касичката със спестени стотинки от закуски в парламентарната лаФка и сте събрали парите! Ура, ура, ура – чисто, прозрачно, по закон! 206 000 000 евро – 48 500 000 евро – 3500 лева!!! И за да е още по-хубаво, държавата ще дава по 27,4 млн. лева годишно на ТЕЦ-а, че да поддържа студен резерв.

Да продължим сега с други въпроси – колко точно добър търговец е Доган, че да има такова сваляне на цената? Най-добрият на планетата?! Не, най-добрият в галактиката?! Не, най-добрият във Вселената! А колко вероятно е това? Най-невероятното нещо на планетата?! Не, най-невероятното нещо в галактиката?! Не, най-невероятното нещо във Вселената! А кое е много, ама много вероятното в случая? Мъничко корупция?! Нормална си корупция?! Не, безогледна, нагла и безочлива корупция! И кой трябва да провери? Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКНОПИ), която иначе така активно гони Десислава Иванчева, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков. Ако и Ахмед Доган бъде подгонен, ще има за какво да бъде хванат - но не само на хартия, както е проверяван Делян Пеевски!

Разбира се, тези въпроси не ги чухме в днешния сутрешен блок на Нова телевизия, защото ако водещият Виктор Николаев ги беше задал, щеше да отиде да работи като ководещ в лайфстайл предаването на Ани Цолова. Но точно в отговорите на тези въпроси, отговорите на такива въпроси за множество такива процеси в държавата се крие пълното изцеление на българското общество! Докато тези отговори ги няма, докато не ги поискаме – яростно и категорично, с всички възможни средства, няма да стане да имаме нормална държава. Ще имаме само едно общество, което от ден на ден затъва още повече и фокусира вниманието си върху проблеми, чиито дългосрочни решения може да станат факт единствено след като решим въпроса с политиците, които се правят на принципни, но всъщност (може да) са виждали принципи само по телевизията – не по нашата, естествено.

"Борисов 3" или "Златните момчета 4"? Кой управлява България?

След проблемите с Търговския регистър е време да обърнем внимание и на политическия регистър на България. В него пише, че сегашното пра...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com