За Арабаджиеви и Стайков ще е ясно след 7-8 месеца, Пеевски го проверяват само по документи

9864
За Арабаджиеви и Стайков ще е ясно след 7-8 месеца, Пеевски го проверяват само по документи
Снимка: БГНЕС

Тепърва започваме работа. Това заяви ръководителят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който обаче веднага посочи, че с тяхна помощ било установено имуществото на семейство Арабаджиеви.

Георгиев изрази съжаление, че не можело КПКОНПИ да наложи предварително обезпечение, а трябвало първо да докаже несъответствие. Не по-рано от 7-8 месеца ще трябват да се разкрие всичко, ще трябва да падне и банкова тайна, обясни ръководителят на КПКОНПИ, който каза и, че същото било в случая с Миню Стайков. За разлика от прокуратурата обаче ние можем да отнемаме имущество от активи от юридически лица, но пък държавното обвинение можело по-бързо да действа със запор.

Запорирано е цялото имущество на Арабаджиеви, което е на физически лица

Разследването по случая със семейство Арабаджиеви продължава на пълни обороти, запорирано е цялото им имущество, което се води на физич...

Попитан изрично от Нова телевизия дали това няма да разруши бизнеса на някого, ако не бъде открито нищо, Георгиев не отговори директно.

Да, приключи първия етап от проверката срещу г-н Трайков и се установи значително несъответствие – 2,4 млн. лева. За нас това са необясними пари, заяви Георгиев, визирайки вчерашната новина, че има запор на имущество на Трайчо Трайков. И обясни – до петък, 28 септември, Трайков трябва да декларира откъде има тези пари, а в срок от още две седмици може да представи възражения пред Антикорупционната комисия. След това се внася иск за изземване пред съда, ако обясненията не са достоверни.

На въпрос дали това са пари в брой, Георгиев отговори, че това били средства, използвани за инвестиционна активност. Отделно имало пари от банкови средства, изхарчени за различни активи.

По казуса "Десислава Иванчева" Георгиев отново изрази съжаление, че комисията му не можела да участва във фактическата операция по ареста – ако можело комисията да арестува, нямало да има толкова теч на информация. Течали обаче проверки. А по искането на КПКОНПИ за запор на имущество и активи за 2,2 млрд. лева на банкера Цветан Василев Георгиев се оплака, че съдът ги е спрял неоснователно със запитване и така се пречело на процеса на гражданска конфискация, защото ставало въпрос за дело за пари и имущество, а не за конкретното лице.

Държавата отказа да отговори защо 3 години е спала за крана във "Винпром Карнобат"

Директорът на Митница-Бургас Валери Стефанов отказа на няколко пъти да отговори на въпрос защо контролните органи над 3 години са безде...

На въпрос дали всичко на Цветан Василев е незаконно, а при Делян Пеевски е законно, Георгиев отговори, че Пеевски бил проверяван само по документи. Трябвало да има повдигнато обвинение, за да се проверява по същество, както било в случая с Цветан Василев. Същото би било, ако КПКОНПИ тръгне да проверява сделката за ТЕЦ "Варна", който мина в ръцете на Ахмед Доган – щяло да се проверява по документи, освен ако няма официално обвинение срещу Доган.

За финал Георгиев потвърди, че щяло да има сериозна проверка за 148 лица, които е трябвало да подадат публична декларация за имуществото си, тъй като са длъжни по закон. Сред тези хора обаче нямало нито един депутат, имало само един бивш – ставало основно въпрос за кметове, общински съветници, главни архитекти и директори на държавни и общински здравни дружества. Имало обаче проверки на депутати по сигнали – включително от ГЕРБ, от ДПС, от БСП. Въпросът е дали ще съберем достатъчно данни, за да ги предадем на прокуратурата, заяви Георгиев.

А ако има сигнал срещу премиера – проверихме министър-председателя заради сигнал за конфликт на интереси от депутати от опозицията, тъй като Борисов правел реклама на фирма по време на футболен мач. Нямало обаче нищо, защото Борисов всъщност не бил на работа, тъй като не получил пари за участието си в мача, т.е. няма неправомерно действие по време на служба.

Пеевски декларира 37 млн. лева дивидент от тютюн, а в банка - 4 млн. лева, 3 млн. долара, 300 хил. евро

Малко над 37 млн. лева дивидент от тютюн, близо 5 милиона лева в банката, още около 3 млн. долара в банкови сметки и около 300 000 евро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com