X
 
 

В Оксфордския университет за първи път са приети като студенти жени

2382 12
photo of В Оксфордския университет за първи път са приети като студенти жени
Снимка: Thinkstock/Guliver

1920 г.

Оксфордският университет или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, основан в град Оксфорд през 1167 година.

Днес той е сред най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в областта на историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети е челно място в Европа. Член е на университетското обединение Europaeum.

В Преспа умира българският цар Самуил

Самуил (на старобългарски: Самоилъ) е български цар, управлявал България от 997 г. до 6 октомври 1014 г. Той е първият владетел от дина...

Като едно от най-престижните учебни заведения в Европа и в света, Оксфорд има и един от най-селективните и с голяма конкуренция приеми за места. Системата за избор се състои от интервюиране на кандидатите в колежа, който са посочили за следване, от техни потенциални ръководители по избраната специалност. Кандидатите са длъжни да ползват Британската система UCAS за подаване на документи към университета: доказване на изпитни оценки, лично изявление, описание на предприети извънучебни занимания и лични данни.

Поради факта, че повече от половината приети от Оксфордския университет британски кандидат-студенти са получили средното си образование в частния учебен сектор и че приемът на ученици от сферата на стандартното общо образование остава сравнително нисък, университетът често бива предмет на остра критика и обвинения в елитарност. Един от главните доводи срещу това е, че поради естеството на британската учебна система мнозинството най-интелигентни и успешни ученици учат в частни училища, което обяснява защо тези заведения са главният източник на кандидати за елитните университети като Оксфордския и Кеймбриджкия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ЕРТ166 3 ЕРТ166 преди 4 месеца Профил на трол?
  Каква беше поговорката за вълка и козината му? Та така и членовете на ГрупатаОсобеноТъпиТролове „Оникалните Олигофрени” (ГОТТ”ОО”)(бивша ВИГ „Актуалните”). Не могат да се откажат от COPY/PASTE творенията си доукрасени с измислици.Четете по-долу и се наслаждавайте на простотиите им.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 1826 г. – Подписана е Акерманската конвенция между Русия и Османската империя 2 1826 г. – Подписана е Акерманската конвенция между Русия и Османската империя преди 4 месеца Профил на трол?
  След Руско-турската война от 1806-12 г. - Бесарабия (източната част на Молдова) е отстъпена на Русия и по Клауза на мирния договор русия изселва в продължение на 18 месеца след подписването му над 10 хиляди българи от тук – това е първото от поредицата целенасоченo договорени обезбългарявания на Балканите организирани от русия. Още докато Екатерина Велика подписва договора в Кючук Кайнарджа виж още ›› (1774), по който да покровителства балканските православни нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българи - Руската "Мегали’’ идея решава българския въпрос с асимилиране , погърчванеи изселване на българите. Този процес вече тече усилено в дунавските княжества(Влашко и Сърбия са под руска протекция), където средството за реализацията му са управляващите там фанариоти. Още при Екатерина (и ПРЕЗ ВСЯКА следваща руско-турска война) БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНУГАНИ СЕ БИЯТ НА СТРАНА НА РУСИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ. И нито след една руско-турска война на наша територия в мирните руски договори НЕ се споменава за българи и България. Руската армия ограбва и опожарява цветущи български градове и след оттеглянето си разбуненото българско население е подлагано на терор и разорение . Георги С. Раковски: ‘’ В 1812 г., кога бяха минали руските войски в България и бяха достигли до Шумен, от една страна, Русия издаде прокламация на български език (печатана в Букурещ) и възбуждаше Българите да станат против Турчина, а от друга страна, гореше градищата и селата им и насила прекарваше няколко си хиляди челяди през Дунава!... В тех времена са изгорени от Русите Разград, Арбанашко велико село, Свищов, Русчук и други много градове и села, които развалини и разсипни още до днес се виждат! Много же старци помнят и проповядват с кървави сълзи тях времена.’’
 • по турско свободно е можело да се пише за бълг.история, отколкото след 1944 по "българско"- пълен позор 2.1 по турско свободно е можело да се пише за бълг.история, отколкото след 1944 по "българско"- пълен позор преди 4 месеца Профил на трол?
  в европейаските политически карти в периода ХV-ХVІІІ в. фигурира царство България и то със знака за царския му статут, а не само като територия, а още по-малко да е указвано с по-ниска категория в политиката от типа деспотство, воеводство и др. В този смисъл на политическата арена царство България е работещ термин. Поддържат го и договорите сключвани в този период, в които е указвано царството в к виж още ›› онтекста му - Шишмановото царство, Видинското до София и т.н. Търново и София са "войводници". Османските представители там са с титлата "войводи". Войнуганския български средновековен институт е непокътнат и НАПЪЛНО ПРИЕТ от османците и съществува до края на ХVІІ век (до активната намеса на руската империя на Балканите - може да се каже с въстанията в Чипровци, Търново и Карпошовото, а защо не и до Мариното въстание през 1700 г.) Общинските местни български административни структури остават също така непокътнати. В летописите султаните са наричани и царе, особено от нашите?? летописци. И за да не се натрапи извода, че нашите летописци по инерция пишат султана за цар, защото на всички дето са владетели по навик им царе, йеромонах Рафаил през 1600 г. споменава за "цар султан Мурад". Това указва, че Мурад си е имал две титли - едната цар на българите /като владетел на подчинената му страна/, а другата султан в Цариград. А другите наши летописци си го наричат само цар, защото за съжаление той си е имал тази титла и титулярно се е водил такъв. /Иван Грозни подобно е станал цар на българите, защото е превзел Казанското царство/. Хайдутите са “Войнуците” – местоположение, знамена и символика, устройство и длъжности /войвода, ятаци, байрактар/ с тази разлика, че до ХVІIІ век са били легални структури по договор със султана. Войнуците (или наричани още и войнигани) е специална категория ‘’зависимо’’ население в Османската империя,което срещу службата си в обозните и инженерни части на турската армия с право на наследствени земи - т.нар."войнишка бащиния"; освобождавано е от някои раетски данъци и се е ползувало със статут на ‘’свободни’’ поданици на султана. Войниганският институт е унаследен от османците, които го заварват в земите на средновековна България и го намират за доста удачен и работещ - запазват го до 1839 г
  : 1 !
 • Г.Раковски ''Разговор о болгарскому свещеному въпросу'',1861 2.2 Г.Раковски ''Разговор о болгарскому свещеному въпросу'',1861 преди 4 месеца Профил на трол?
  „После же завладение турков, ако и изгубил [българският народ] царството си, обаче негова свобода не е пропаднала съвсем, но задържала се е еще няколко векове. Турское завладение над българи не е могло навсякъде да се извърши мечом, но по-голяма част Българии се е превзела на условия, кои са се пазили от завладетелев за няколко си векове. От тях же условия по-главни са били следния: 1. Да имат виж още ›› българи вероизповедание си свободно и свещенство си независимо, както са го имали и преди падения си. 2. Да носят свободно оръжие си и да са обвязани да съвоюват с турков против неприятелев им в особни полкове, под особен си знамян и под предводителством своего си войвода. 3. Да се управляват области и окръжния се пак от войводи, а села и градища от кнезове, кметове и старейшини. Областнии войводи управители носили титул на турски език беглер-бей = княз над князи. То съюзно българско войнство е съставляло в тях времена повеч турская конница. 4. кои не са войници , тии са плащали по драм сребра на глава. Това даждие се събирало пак от българи изпомежду им, кои са носили име бирници. 5. Съжби и разпри по селам отсъждали и извършали се помежду им от избрани старци в церковни стаи. А в по-главни градове имало войводници и до днес съхранено войвода-конагъ, де са се отсъждали граждански и военни работи. Тая уредба и правление са траели няколко векове и турци са владели над българи по този начин. На тия сички ние имаме исторически доказателства и живи еще възпоменания и остатки, не само наши народни български, но и султански разновременни берати, фермани и писмени повеления, кои не са еще познати европейским ученим, защото тии твърде малко са се занимавали на тойзи предмет.”
  : 1 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  султаните не са си позволили да бутат правно-административните отношения и статути на българските царства в европейската и в азиатската част – точно обединението им и наследяването на административната им уредба сформира османската империя – точно както московското княжество след завладяване на Волжска България и Казан(лък) наследява и вековната й уредба, търговските пазари, занаяти и култура и виж още ›› започва да се въздига като империя, която петър 1 кръщава русия за да я легитимира пред Европа. Вътрешната централизация в Османската империя и реформата в административните й структури се налага след шаването на бълг князе и воеводи - бавно, лека полека излизат от предишния си статут, останал им в наследство от отношенията с българските царе.Едва когато българските воеводи започват да се измятат от договорките си - редовно преминават на страната на руските войски, турската администрация взима всичко в своите ръце и премахва законните им привилегии, които са ползвали до този момент българите. Но в голямата си част тази структура султана я запазва неофициално за подържане на реда както до реформата . С реформата от 1839 османската държава затяга данъчния контрол или по точно почват да събират държавните данъци централизирано, а не чрез българските воеводства Близо 300-350г те събират данъци, войници, раздават правосъдие.Фактически ‘’турското робство'' е било няколко поколения, а не както го изкарват комунистите след 1944г.- 5 века
  : 1 !
 • Акерманската конвенция препотвърждава Букурещкия договор от 1812г 2.4 Акерманската конвенция препотвърждава Букурещкия договор от 1812г преди 4 месеца Профил на трол?
  Портата гледа на Акерманската конвенция като на временна отстъпка поради затрудненията си с омиротворяването на българското войнуганство, точно заради руските набези от сам Дунава. Робството запчва точно с тези руски набези и официалното заменяне на войнуганската военна система с наборна армия. 1827 година султанa денонсира Акерманската конвенция - повод за нова война и Одринския мирен дого виж още ›› вор от 1829 г, в чийто основни постановки се залагат в полза на победителя още по-разширени положения от тези залегнали в разпоредбите на Акерманската конвенция. Георги С. Раковски: ’’ В 1828 г., когато Дибич премина Балкана и достигна до Одрин, пак същото последва. От една страна, подбудиха някои си Българи да вземат участие в боя и да се смразят с Турци, а от друга - немилостивите Руси си свършиха работата, опустошиха като скакалци тях места, отдето поминаха, отвлякоха пак няколко хиляди домородства Българи в пуста си Русия! Множество от тях разорани села в Руманя и от тая страна на Стара планина се още и до днес виждат в бурен и трънак обрасли! В 1854 г., пак щом минаха под Силистра, не забравиха да издадат прокламация, подписана от Паскевича, и искаха да подбудят Българите да се дигнат против Турчина, а от друга страна, бяха приготвили и закони, по които да владеят България, ако черна съдбина бе я покорила тям. Но щом се видяха победени, не забравиха да се ползуват от обичайния си лов и тъй отвлякоха пак със себе си тринайсет тысячи домородства в Бесарабия. Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобности за това.Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако Българите добият независимото си свещенство, то не ще й веки допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва.Българите, кои се излъгаха и отидоха в 1828 лето, като усетиха какво робство ги чака, по-голямата част останаха във Влашко и Богданско и от тамо се върнаха назад още преди танзимата в Турско, во время султана Махмуда, който изпроводи тогава и едного си чиновника с пари да им помогне. Също и ония, които бяха минали в 1854 г. и отишли чак в Бесарабия, като видяха руското робство, върнаха се назад в 1856 лето, подпомогнати от Парижкия мир’’
  : 2 !
 • Анонимен 2.5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ако войнуганската институция е подържала политическата и военна система, българската манастирска мрежа от метоси запазена от преди османската власт, действа навсякъде по българските земи и подържа социалния живот, традициите и образованието(в тази мрежа на Екзархийска България Левски сформира революционни комитети за добиване освен църковна и полит. независимост)Българската църква губи независи виж още ›› мостта си , когато руската покровителка на православието екатерина2 след 1774г. забранява българския език в църквите - гръцкото духовенство и руските консули в Цариград убеждават османската власт, че бълг. църква тласка българите към непокорство и започва масоирано погърчване на българите, лишени от своя духовна йерархия и свещеници, които да съхраняват българския дух. Паисий пише :’’защо се срамиш да се наречеш българин” - българите започват борбата за самостоятелна църква = българската борба за свобода. Това е българското Възраждане, чиито най-голям враг е русия. Берлинския договор след ‘’освободителната’’руско-турска война всъщност възвръща някакво бледо копие на статута на българските земи до намесата на Русия на Балканите, но земята ни вече е разпарчетосана от русия между СЪСЕДИТЕ – голяма и силна България е пречка за русия , а днес след промиване на мозъте ни над 70 год й харизахме направо бленуваната черноморска полоса за плацдарм към Проливите
  : 2 !
 • 1810г. на Кръстовден ''православна''руска армия изпепелява цветущия български град Свищов 2.6 1810г. на Кръстовден ''православна''руска армия изпепелява цветущия български град Свищов преди 4 месеца Профил на трол?
  "православния" командващ руските войски заповядва:"Сжечь город! Разрушит до основанию цитадель" - Свищов със своята 2000-годишна история е изпепелен от "братята славяни". Крепостта е взривена от руснаците. Остава само пепел и от 2-те големи православни катедрали. От 9-те православни метоха, вкл. тези на манастира Св.Екатерина от Синайския полуостров в Египет и на мана виж още ›› стира Зограф - остава само метоха на Хилендарския манастир с църквата му, но мощите на Свищовския свещеномъченик са откраднати от руснаците и до днес не са върнати(както и целия бълг. държавен архив до 1944 и започва тоталната фалшификация).1810г оцелява и малката църква на калето. Изпепеляването на Свищов не е достатъчно на руснаците - ''братуките''изселват населението на града отсреща Дунава и потопяват ладиите им да не могат да се върнат.През зимата на 1810г. по леда свищовлии се завръщат в своя изгорен град. Но с прочутата си българска предприемчивост отиват на своите необрани заради руските варвари през септември лозя, които вече са затрупани със сняг - знаят, че под снега гроздето става още по-сладко. Точно към Рождество времето се затопля и става възможно гроздето да се обере. Свищовлии го продават в Цариград и Солун и с парите започва възстановяването на града.Свищов буквално възкръсва от пепелта - първо 15 къщи, след това още и Свищов отново става един от най-многолюдните градове по Дунава. Първо построяват училище. Църквата Св.Николай е с новото име Св.Преображение възстановяват първоначално като дървена постройка. Оцелелите две църкви са отворени. През 1831г. възстановяват и църквата Св.Пророк Илия - Свищов и свищовлиите играят ключова роля в българското образование, църковните борби за българска Екзархия, в националното освобождение и създаването на Третата българска държава Споменът от изгарянето на Свищов от руската армия на Кръстовден 1810 е жив - историята на града вече се определя спрямо това мародерство – преди изгорелството или след изгорелството. А 1829г. руската армия отново изгаря Свищов, но е унищожена само половината от града. На бежанците влашкият княз дава земя.Така възниква румънският град Александрия, основан от свищовските бежанци след втория палеж на Свищов от руснаците. Пътят от Зимнич към него и по-нататък към гр. Брашов е наречен „Свищовският път“. Този път е водел към Европа! Остава жив и споменът за ролята на лозята от изгорелството помогнали за свищовското възкресение! Затова свищовският събор е в седмицата около Кръстовден, възстановен след 1989 като фестивал на виното „Свищовски лозници”!Днес руснаците се гаврят с българите - и на Свищов ''подаряват'' ДЕВЕТ метров паметник на цар''освободител'' на руските крепостни
  : 2 !
 • Анонимен 2.7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  след Априлското въстание Великите сили решават автономия на Екзархийска България(без Солунския виалет), но след Кримската война русия официално няма власт на Балканите и с тайни договорки в Райхщат и със султана русия спира мирното решение на българския въпрос - руско-турската войната е наречена ''освободителна'' защото цар освободител си връща плацдарма към Проливите - Сан Ств виж още ›› фанския предварителен договор е в негова чест - в деня на коронацията му, а османците лесно подписват санстефанска България в границите на Екзархийска България, защото тези граници са оределени със султанския указ 1870г.
  : 2 !
 • Анонимен 2.8 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Екзархийска България е препятствие и голяма заплаха за руското влияние на Балканите. Българската църква е автономен държавен организъм за консолидиране на цялото Българско население, гарантирана от фермана 1870г.Ето защо унищожението на Екзархийското дело се превръща в тайна целенасочена руска политика . 1.Екзархията не е толкова лесно преодолима институция за овладяване и манипулиране, как виж още ›› то представителите на обществени и революционни организации; 2. тя със законни средства и напълно самостоятелно изгражда и развива всички функции на една бъдеща автономна държава. Ето защо, за осуетяване на нейното дело руската дипломация изкуствено противопоставя Екзархията и революционното движение и осуетява нейното засилване институционално, функционално и географски с интриги пред Високата порта. 3. Русия с несвързани пом/у си , но едновременни бунтове предизвиква извънредна ситуация за предизвикване на касапници и повод за РУСКА военна намеса. Една от договорките, която дава подкрепа за военната акция на Русия договорката за българско княжество само в Мизия и за това се предвижда още в Райхщадт създаването на Румелия. Всъщност със саботирането на Цариградската конфереция и руско- турската война, според предварителните договорки в Райхщадт , РУСИЯ поражда най-тежкия и съдбовен проблем на България, който води до пълна катастрофа само 40 год. по-късно. Русия съзнателно осуетява създаването на самостоятелен субект на България в рамките на нейното естествено историческо, етническо и географско разположение - „подареното освобождение“ е руски инструмент за постоянно налагане на сервилност, самоунижение и комплекс за малоценност, който трябва да развие у Българина разбирането и поведението на недостоен за самостоятелно съществуване без закрилата а на Русия. Точно затова русия НЕ ДОПУСКА на нито един международен форум представители на Българския народ, а тогава легитимно представителство е имала точно Екзархията И България, ако иска да работи за своята национална кауза ще наруши международното право и ще се конфронтира със облагодетелстваните съседи - това им дава право за интервенция - Княжеството е политически под руско заробване, българския народ в робията на Османската империя и на новите господари Сърбия и Румъния. Затова Княжеството е проектирано от руската дипломация в Райхщат само върху 1/4 от териториите населявани от Българи - слабо, нестабилно и заложник на Русия и на съседите, също претендиращи, че са освободители – Сърбия и Румъния, за което са наградени от русия с български земи Русия за първи път уголемява Сърбия с български земи още по време на турския васалитет 1833г след българско въстание, което освобождава 6 български окръга в Тимошко.
  : 2 !
 • цар освободител на руските роби е цар поробител за българите 2.9 цар освободител на руските роби е цар поробител за българите преди 4 месеца Профил на трол?
  ‘’Цар освободител’’ е организатор на последното голямо преселение на българи в Русия. "Дядо Иван" не освобождава, а обезлюдява и обезбългарява цели български села, градове и територии. 18 и 19 век русия организира мащабни преселения на дунавски българи и българи от източните български земи до Черно море до Цариград Българите са най-многобройния етнос в този стратегически за рускит виж още ›› е напъни към Проливите район. Затова българите след всички войни на Русия срещу Османската империя се разреждат чрез добре обмислени и организирани преселения с клаузи в мирните договори Чрез системно прокараваната антибългарска демографска политика Русия с работоспособността на българите усвоява и колонизира пустеещи и новозавладени земи. Цар освободител доразвива тази политика, като я обогатява с нови форми. През 1864г. той окончателно печели тежката и дълга Кавказка война, съпроводена с кърваво етническо прочистване на местния мюсюлмански елемент, част от който прогонва и насочва към българските земи. Само за едно десетилетие (между 1856г. и 1867г.) в българските земи пристигат над 400 000 мюсюлмански бежанци от Северното Причерноморие, Крим и Кавказ, които заради руските зверства смъртно мразят християните. Преселението, което Русия натрапва на Османската империя по схемата за размяна на населението буквално се заплаща от българите, за което има много сведения в тогавашния печат. Българите са принудени по мирните договори да им строят домове, да приемат по къщите си тези бежанци и ги хранят. Така Русия в плодородните български земи настанява размирните черкези, които въпреки че получават от турската власт земя, инвентар и добитък, не се занимават със земеделие и скотовъдство, а се изхранват за сметка на българите. Във връзка с това преселение Г. Раковски твърди: "Християните никога няма да забравят тази афера от сега та на веки, че в XIX век Русия е причина за население на варвари помежду им".Т. нар. кърджалии и даалии са НЕПРИЗНАВАЩИ СУЛСТАНСКАТА ВЛАСТ РАЗБОЙНИЦИ , подържани от местни феодали и от български войнугански родове.(т. нар. хайдуци). Тяхните безчинства описват възрожденците ни и това неспазване на законите предизвиква и бунтовете и големите въстания в българските земи, като Първото Априлско въстание, след което има европейско разследване на зверствата и за което след 1944 НЕ СЕ УЧИ. А според Иван Хаджийски развилнялото се черкезко разбойничество след 60-те и 70-те години на 19 век е пряката причина за Априлското въстание oт 1876г.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Не се разбра кога за първи път са приети жени. Въобще рекламен текст без връзка със заглавието!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мъж се самоуби, скачайки от мост в Пещер...

Психично болен мъж сложи край на живота си като скочи от жп мост. Трагичният инцидент се случи в Пещера, предаде БГНЕС. Самоубиецът е ...

Последно в Актуално