Европа започва да се досеща за неизбежното

8709
Европа започва да се досеща за неизбежното

Обстоятелствата отвъд изпълнените с позитивизъм и добри намерения топли коридори на европейските институции се променят драстично и това вече е видимо дори за най-незаинтересованите потребители на новините.

Русия не от вчера дрънка оръжието край Калининград и някак парадоксално тихомълком демонстрира мощ. На другия край на кълбото се зараждат нови реалности с ротацията в Овалния кабинет, чиято посока е трудно предсказуема. А по средата на стара Европа се е настанила несигурността, съпътствана от постоянната заплаха на терора.

Терорът в Истанбул е срещу всички нас

Новата година пропълзя, обляна в кръв. Преди още да си е поела първата глътка въздух, животът й секна. Така внезапно си отидоха и поред...

В такава ситуация Европейският съюз като муждународен играч на световната сцена стои някак уязвим, скрит сред нормите на демокрацията, чиято цена постояно расте. И въпреки че сравнително късно започнаха да си дават сметка за оформящата се и притискаща ги от всички страни заплаха, европейските бюрократи все по-смело говорят за отбранителни политики, които да тушират напрежението от несигурността и предстоящите неизвестни обстоятелства на континента, от които пък оръжейните фирми доволно потриват ръце.

В средата на ноември миналата година Съюзът прие План за отбрана, който обаче не предвижда конкуренция със силите на НАТО, нито заявява амбиции да изгради единна европейска армия. Въпреки това планът предвижда ЕС да има многонационални сили за реагиране и общи средства за отбрана. Няколко дни по-късно Европейският парламент демонстрира единство, като прие резолюция, която подкрепя общия план за отбрана на Съюза.

Впоследствие на медиите станаха ясни и плановете на Еврокомисията, които са свързани с драстичното увеличаване на разходите за киберсигурността и събирането на разузнавателни данни, а също - разходи за използването на европейските космически програми за отбранителни цели.

Преди Коледа се появиха и числата на тези намерения. Тогава лидерите на ЕС се разбраха за покачване на разходите за проучвания в областта на отбраната на 500 млн. евро от началото на 2021 г. при сегашни 25 млн. евро.

ЕС прие план за отбрана, ще изпраща сили за бързо реагиране в чужбина

За пръв път Европейският съюз предвижда изпращане на сили за бързо реагиране в чужбина. Това е разписано в новия план за отбрана на ЕС,...

Изданието Politico коментира, че така тези стъпки ще направят Европейския съюз четвъртия по големина инвеститор в Европа в областта на изследванията на отбранителната промишленост след Великобритания, Франция и Германия. Важно е обаче да отбележим, че настоящите намерения по инвестиционната програма се нуждаят от одобрение както от Европейския парламент, така и от отделните страни членки.

Сигурно е, че новите ситуации, които непрекъснато променят курса на обстановката на континента, изискват адекватни търсения на дългосрочни и ефективни решения. Съюзът повече не може да си позволи да отговаря на новите реалности по банален и познат на всички ни начин. Но сигурността трябва да се превърне в приоритетен елемент, тъй като заиграването с оръжие и показната му демонстрация не са част от цивилизованите подходи към новите проблеми. А тяхната неизбежност се преодолява внимателно и предпазливо. Другият изход не е за препоръчване.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com