Извратеният път към мира - права за едни, липси за други

8782
Извратеният път към мира - права за едни, липси за други
Снимка: БГНЕС

Откажете се от права, за да имате сигурност. Тази велика мантра, най-добре обхваната в пълнота във великия роман на Джордж Оруел „1984“, вече открито лети по най-големите наши медии.

Бих се радвал, ако ни подслушват още повече, за да могат да хванат и терористите, изтъпани се първият защитник на НАТО в България Соломон Паси. А че съществуването на НАТО е оправдано само ако има терористи г-н Паси не коментира. Защото ако му се наложи да покоментира, може и да му се наложи да признае, че НАТО е един отпадък, който реално не върши нищо, за да я няма „Ислямска държава“ например.

С кудкудякане не става, но само то остана

Да затваряме границите, да не пускаме никой – пиле да не прехвръква. Това беше масовият призив, който звучеше по отворената за зр...

Службите трябва да имат повече права, ще се наложи да се откажем или да свием някои наши граждански права – например това за пътуване. Опасенията за злоупотреба с лични данни са факт и в миналото е имало случаи, но те са разкривани – само не се е понасяла отговорност, включи се и председателят на Комисията по сигурността в парламента о.з. генерал Атанас Атанасов.

При тези велики аргументи направо онемявам. Значи в прав текст едно от лицата на ключов пост по отношение на сигурността си признава, че имало случаи на злоупотреба, но никой не е наказан. И въпреки това необходимо е да създадем предпоставки за още повече злоупотреба. Това е все едно да кажеш на някоя мечка да не яде мед, като поставиш два-три кошера пред нея.

Вчера друг експерт по сигурността – бившият главен секретар на МВР от времето на Иван Костов Николай Радулов, признава пред в. „Сега“, че Институтът по криминалистика няма необходимата програма за лицево разпознаване. За незапознатите – тази програма се използва от години от службите за сигурност в мегаполиси като Токио и Лондон, за да се разпознават дегизирани заподозрени за престъпна дейност. Тя е разработена на база геометрия – човешкото лице има уникални характеристики, като например разстоянието между веждите, разстоянието от веждите до носа и т.н., които в съвкупност представляват своеобразен пръстов отпечатък. Тези разстояния няма как да ги „гримираш“.

След като нямаме програми като тази, след като в София МВР спира камерите си за наблюдение, защото няма пари да плаща да работят и след като Столична община има всъщност десет пъти повече камери от самото МВР, за какви нови права на службите говорим? Да се занимават по-усърдно с кокошкари ли? Ако сега отидем да проверим колко камери на МВР работят, всичките ли ще са? Може би Фандъкова трябва да стане главен секретар на МВР, поне камери си има.

Лицемери!

Тази нощ спах. И станах късно. Още преди кафето се логнах във Facebook и разбрах за Париж. Проспала съм го. Сега чета и наваксвам. И ...

Идиотизмът на политиците ни не е новина. Но пълният му размер винаги удивлява. Напълно удобно се игнорират и покриват скандални неща, но се фокусираме винаги върху „зрелището“. Полицейските протести изкараха на преден план нелицеприятни факти, от които се извръщаме от години – че силите ни за сигурност нямат необходимото техническо оборудване и че е пълно с връзкари и баджанаци, вместо с експерти. При съвсем реалната заплаха от нещо страшно, да не направим истинска и бърза реформа в МВР може да коства човешки животи.

И докато сега темата „Сигурност“ е водеща, не бива да се извърща поглед и от вървящото четене на бюджета за догодина. Защото и там, тихомълком, ни „радват“ с ужасни тъпотии. Обобщената тъпотия е, че ще стимулираме икономиката, като ѝ тръскаме допълнителни данъци. След като дори Корнелия Нинова успя да посочи в числа, че ГЕРБ явно не може истински да овладее контрабандата и да вкара милиарди, явно Борисов и компания ще се мъчат да изцедят тези, които няма как да ги стиснат за врата – по-бедните. Защото 622 млн. лева в бюджетната каса в началото на есента НЕ СА няколко милиарда, като Бате Бойко тръби пред всеки микрофон. Данък „градинка“ НЕ Е стимулиране на земеделска дейност, а отнемане на още една възможност за прехрана. И правенето на Facebook и Twitter профили НЕ Е борба с тероризма, когато нямаш основополагащи програми за анализ. Защото днес повече права за службите, утре по-малко права за нас, а по-нататък ще почнем да се радваме, че ни налагат по главата с приклада, понеже сме казали как някой политик трябва да увисне с краката надолу пред парламента - нищо, че съдебната ни система се интересува само от кучета.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com