Радан е като зеленчуците - полезен, но "децата" не го обичат

3343
Радан е като зеленчуците - полезен, но "децата" не го обичат
Снимка: БГНЕС

Хубаво е, когато политик напомня каква е реалността в България. Още по-хубаво е, когато дори с намеци, при това явни, посочва неадекватността на свой близък приятел и политически съратник. Точно това стори лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Че ГЕРБ дължи възхода си в идейно отношение на "комунистическия призрак" е наясно всеки с малко акъл в главата. Разбира се, ГЕРБ е толкова силна партия не само заради идеята, но и заради организацията, особено на изборния процес, но това е друг елемент от доминацията им – много важен, защото е дори по-решаващ от идеологическия. Много важно сега е, че Кънев най-после разкритикува Петър Москов за безусловното му стоене зад гърба на Бойко Борисов и постоянното крепене на премиера. Това показва, че Радан поне на думи е готов да тръгне по правилен път. Най-важни обаче ще са делата - и не бива да има втори провал след "прегръдката" с ГЕРБ, която беше обречена от самото начало.

АБВ - алтернатива на безхаберници във властта

Властта е опиат – тази стара истина със сигурност са си припомнили мнозина след вчерашните трусове в правителството и оставката н...

Комунистическото начало в лицето на БСП си отмира къде по-бавно, къде по-бързо, но сигурно. В България може да има социалистическа партия от западен тип след време, но за целта трябва да изчакаме фактическата смърт на трибуквената абревиатура, заместила БКП. А тя идва, защото година след година електоратът ѝ намалява и не идват достатъчно на брой заместници, които да поддържат необходимото число за „червеното величие“.

Далеч по-опасни от БСП обаче са производните им и по-точно ГЕРБ. Достатъчно години минаха, за да е пределно ясно, че бившият бодигард на Тодор Живков няма да прокара и една читава реформа в България, без големи дефекти. Икономика – разчитаме на еврофондове, без дори да се сещаме за много библейската мъдрост, че е много по-важно да научим хората сами да правят хляба си, а не да им даваме наготово. Затова и мине не мине стигаме до външен заем във все по-голям размер. Здравеопазване – чак Конституционният съд се наложи да казва докъде изкопа дъното тази реформа, защото Москов пропусна да обясни как точно ще се решава коя болест трябва да се лекува незабавно и коя не. Сега почна нов напън да мине тази реформа и отново текстът намирисва на конституционен блокаж – дали трябва веднага да се лекува пациент или не ще решава всъщност здравния министър, който ще каже коя болест налага моментално започване на лечение и коя не. Съдебната реформа – Цацаров всуе, чакаме осъдени контрабандисти, осъдени „правячи“ на обществени поръчки и осъдени политици за корупция и повече не коментирам. След като няма никаква перспектива в трите най-важни сектора за съществуването на една държава, тогава какво изобщо да говорим за държавническите напъни на Бойко Методиев Борисов?

По-лошото е, че заради многото години на провалени надежди алтернатива не може просто да изкласи. Радан например е в ситуация като зеленчуците и малките деца – зеленчуците са полезни, децата трябва да ги ядат, но не ги харесват и не ги искат. Годините на провали докараха дотам нещата, че огромна маса от българи не желаят и не може дори с топ да ги накараш да участват като граждани в политическия процес! Те просто не искат и не могат да преглътнат разочарованието си и не им пука, че от тяхното участие зависи държавата т.е. всички ние. Защото държавата – това съм аз, се отнася за всеки от нас, не само за премиера-слънце, който опитва да следва френски пример от XVII-XVIII век - само в частта да е той слънчице.

Въпреки посевместната погнуса от политиците трябва да сме наясно, че без тях няма как да минем. Пряката демокрация е утопия – валидна е за 100-200 души, не и за милиони. Да не говорим, че тя е опасно оръжие – като да дадеш на дете кибрит. Може и да запали свещичката, но може да тръгне да пали газовата бутилка. А изказвания като тези на Радан Кънев за същността на ГЕРБ трябва да се припомнят и показват възможно най-много, за да има шанс някога да светне в главите на отчаяните и незаинтересованите – когато не се интересувате и не търсите изход от мрачната зловонна стаичка, изходът сам няма да се появи.

Писмо до Борисов и Цачева: Защо трябва да ви препроверяваме?

Промените в Изборния кодекс и фактическото ограничение на българите в чужбина да гласуват - само в дипломатически представителства и ко...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com