Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Евровизия" глоби украинската делегация заради тениски в подкрепа на защитниците на "Азовстал" (ВИДЕО)

15 май 2024, 09:53 часа • 2411 прочитания

Организаторите на музикалния конкурс „Евровизия“ глобиха украинската делегация за това, че по време на събитието в шведския град Малмьо е носела тениски с логото "Освободете защитниците на "Азовстал" („Free Azovstal Defenders“). Това съобщи украинската певица Альона Альона, която спечели третото място, в публикация в Instagram на 14 май.

Посланието

Според нея украинската делегация е избрала да пренебрегне забраната на "Евровизия" за политически послания, като е носела тениски с призив за освобождаване на затворените защитници на "Азовстал" - войниците, които защитаваха последната крепост на Украйна в окупирания от руснаците Мариупол през зимата и пролетта на 2022 г.

Още: Историята на единствения защитник на "Азовстал", който не се предаде в плен и се измъкна сам (ВИДЕО)

„Знаехме, че когато покажат повторенията на изпълненията на всички артисти, ще покажат и самата делегация“, пише Альона Альона, чието истинско име е Альона Савраненко. „Така че, когато камерата се приближи до нас, нашият екип бързо показа апела ни на целия свят“.

Укривали тениските си

Да се появиш с фланелките на събитието, е било „рискована и трудна задача“, добавя Савраненко. Делегацията е трябвало да скрие тениските под другите си дрехи, за да не бъдат открити от охраната.

По думите на Савраненко - дори отпечатването на тениските се оказало предизвикателство. Някои печатници не били в състояние да изпълнят поръчката, а други отказали. „Все пак успяхме да се споразумеем с една печатница, след като им се обадихме пет пъти и със сълзи на очи молихме за помощ“, казва рапърката.

Още: Собственикът на "Азовстал" осъди Русия за стотици милиони - и то не за съсипания металургичен завод

Глоба

За тениските беше наложена глоба от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) - алианс от обществени медийни организации, които всяка година организират конкурса заедно с телевизионния оператор от страната домакин. Савраненко не съобщава размера на санкцията.

Тя заявява, че рискът от нарушаване на правилата на EBU си е струвал, за да изрази подкрепа за защитниците на "Азовстал" в руски плен. „Поехме голям риск, но той се отплати. Отървахме се само с финансова глоба", добавя Альона.

Още: Русия и Украйна разменят военнопленници: 207 украинци се прибраха у дома (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Евровизия" с глоби и заради Палестина

EBU се разправи и с изпълнители, които се опитаха да дадат знак за подкрепа на Палестина на фона на продължаващите военни операции на Израел в Ивицата Газа. Във войната от октомври 2023 г. насам са загинали над 35 000 палестинци - според палестинското здравно министерство, контролирано от терористичната организация "Хамас". Протестиращите разкритикуваха „Евровизия“ за това, че е позволила на Израел да участва в конкурса през 2024 г.

Още: Победителят в "Евровизия" иска трети пол в Швейцария

Без знамето на ЕС - остра реакция от ЕК

Междувременно Европейската комисия се разгневи от забраната на европейското знаме на "Евровизия" тази година. Няколко зрители, които присъстваха на големия финал в събота, са били предупредени за носенето на знамената. Те бързо разпространиха недоволството си в социалните мрежи, а това предизвика остра реакция от вицепрезидента на ЕК Маргаритис Схинас: ""Евровизия" е преди всичко празник на европейския дух, на нашето европейско многообразие и талант. Знамето на ЕС е символ на това".

Още: Отстраниха изпълнител от финала на Евровизията с политическа причина

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес