АБВ - алтернатива на безхаберници във властта

3972
АБВ - алтернатива на безхаберници във властта

Властта е опиат – тази стара истина със сигурност са си припомнили мнозина след вчерашните трусове в правителството и оставката на Ивайло Калфин. Въпреки всички драми по Изборния кодекс, тя дойде доста неочаквано поне на повърхността. Защо – в нито един момент АБВ не беше активна страна в публичното пространство по промените, не постави искания, от които не би отстъпила в никакъв случай и заради които по медиите да се играят циркове.

Тогава защо? Властта, освен опиат, е и пари. Даже на първо място е пари. А за в случая на АБВ когато говорим за пари, винаги трябва да гледаме към енергетиката.

Към "българите в чужбина": Вие сте в заглавието, ние – в дребния шрифт

Как не ви стана неудобно да говорите от името на два милиона българи зад граница, от които вероятно не познавате повече от 100?! С този...

След вчерашните патетични слова кой кого не поканил на среща, днес (11 май) вече на повърхността твърдо изплува енергетиката. Румен Петков заговори за предстоящо поскъпване на тока заради заема за разплащане с американските централи, взе да пита и дали когато през миналата година българска правителствена делегация отиде в Китай в крайна сметка е постигната договорка за нова ядрена мощност в България с Пекин. Доста прозрачно по този начин Петков защити отколешната позиция на лидера си Георги Първанов за Голям енергиен шлем, обвързана изцяло с Русия – транзит на руски газ, АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис. Калфин също ни в клин, ни в ръкав, докато обясняваше в колко комфортна обстановка работи, натърти как е много хубаво да сме си транзитна страна за руски газ. Да не забравяме, че предстои и решението на Международния арбитраж в Париж за проваления проект „Белене“ - дали колко ще платим на Русия за изработката на оборудването на провалената централа. Никой уважаван източник не смее да обели и дума как може да се развият нещата, но руснаците искат 1 млрд. евро – поредният потънал милиард.

Енергийната независимост на България отдавна е болна тема. Има два начина тя да бъде постигната – или чрез собствени природни ресурси, или чрез балансиран достъп до чужди ресурси. При втората възможност говорим за това да не слагаме всички яйца в една кошница, както е казал народът.

В края на зимата започна проучването за газ и нефт в Черно море. Проучването не се извършва от руска компания. Няма как това да не е активирало Кремъл. България е на твърде ключово място, за да ѝ бъде позволена прекалено голяма независимост – тя трябва сама да се пребори, а след Втората световна война нито едно управление не показа, че можем да отстояваме своя политика, подчинена на националните ни интереси – извън руска или американска орбита.

Предвид енергийното развитие не трябва да се подценява и промяната в БСП. Начело вече е човек, който изглежда по-склонен да си говори с Георги Първанов, отколкото бяха протежетата на Станишев. Обединение вляво може да се очаква, още повече че точно там разцеплението с АБВ беше първото случило се след 1989 година, за разлика от милионите деления вдясно. И ако резултатите на коалиция между БСП и АБВ на парламентарни избори са като през 2014 година, то в парламента лявото т.е. Кремъл ще има достатъчна спирачка по развитието на бъдещата ни енергийна независимост. Явно значи е дошло време да се премине към втора фаза - действие, а не планиране.

"Ваканцуването" на депутатите!

Кои в държавата имат ваканция, а не отпуска? Учениците и студентите - ще отговорите веднага. Така е, но не съвсем! Защо ли? Защото проп...

Искаме промяна, ние сме честни, Калфин е пример за българската политика, ще се борим да свалим неефективното правителство на Бойко Борисов – няма нормален българин, който да повярва на тези приказки на купчината бивши и настоящи червени, изливащи се тази седмица. Защото всички те по един или друг начин бяха във властта. И всички те, точно както и Бойко Борисов, се осраха зверски. Осраха се до уши. А мирисът на изгоряло, носеща се отляво след токовия удар, скоро ще стигне до ноздрите ни. Тогава пак ще чуждим защо се стигна дотук. Така, както отчаяни родители се чудят защо от отрочето им не е излязал човек. Просто е – защото не са го били, когато е трябвало.

п.п. Кога "маститите политици" от първанов тип ще разберат, че никога няма да са повече от 4-5% мъже? Не стига дори за един тестис, културно казано.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com