Радане, не пропускай Рубикон!

11017
Радане, не пропускай Рубикон!
Снимка: БГНЕС

Главният проблем на съдебната ни система не е бързината на съдебния процес, а мафията и корупцията. Това повтаря вече втори ден лидерът на ДСБ и Реформаторския блок Радан Кънев. Кънев го прави, след като нещата около реформата се ожесточиха – хем заради съпротивата на ВСС, хем заради тази на Сотир Цацаров, който намери за коя обществена поръчка да подхване Христо Иванов и правосъдното министерство.

В цялата дандания кой е добър и кой е лош Радан Кънев пропусна да коментира защо представител на Реформаторския блок от Парламентарната комисия липсваше при гласуването? Става въпрос за все още 30-годишния Димитър Делчев. Излязоха дежурните обяснения, че имал неотложно пътуване и бил пратил имейл до втория силен човек в ДСБ о.з. генерал Атанас Атанасов да гласува вместо него. Не за първи път дистанционното гласуване не минава в комисии на парламента – заради неспазване на буквата на правилата. Делчев не е уведомил председателя на комисията Димитър Лазаров, за да е сигурен, че ще му бъде разрешено да гласува. Предният случай с дистанционно гласуване беше в Бюджетната комисия, когато на Георги Търновалийски от БСП не беше разрешено да подаде вот, но на депутата от ГЕРБ Владислав Николов беше позволено. Николов обаче беше подал декларация с подпис, а Търновалийски – не.

Борисов пред ТАСС, а за нас - голям праз!

В българския политически живот никога не е скучно. Особено, когато става дума за българо-руските отношения. Какво ли не съм чул, видял ...

Сигналът „Делчев” е много ясен накъде вървят нещата със съдебната реформа. Делчев е човек на Меглена Кунева и Движение „България на гражданите”. Влизането на Кунева в Реформаторския блок беше прието на нож от много от избирателите на десницата и с право – всеки е наясно защо евродепутатът ни Светослав Малинов я нарече „червена кукувица”, макар при сформирането на Реформаторите да замаза положението. И после отиде в Брюксел. Нека Кънев е наясно, че такова разсейване от негова страна при провал на ключова реформа без никакво последствие няма да остане ненаказано от избирателите.

Ако Радан Кънев действително е реформатор, той трябва да се бори за реформа в съдебната система до самия край и да е наясно кога да тегли чертата. Защото и Кунева си има реформа - антикорупционна. Ама такава реформа, в която е ясно кой ще носи отговорността - на принципа колективна отговорност за лична безотговорност. И ако на Радан му се прави мръсно вътре в Блока, ако „Патриотите” се правят на интересни – Емил Димитров-Ревизоро също не гласува, ако в крайна сметка не се направи никакво реално усилие за реформа на съдебната система, изходът е само един – оттегляне от правителството! Компромисите са до време – от базови позиции не може да се отстъпва. Радан сега повтаря, че този парламент няма друга кауза, около която да се обедини – не се ли обедини, да дава оставка. Защото, както срещнах преди време статус във Facebook, компромисът е възпитано самопрецакване! Остане ли ДСБ във властта при провалена съдебна реформа, на следващите избори няма да мине 4%.

Радан Кънев говори прямо, факт. Но досега не убеждава, че действа възможно най-прямо. След като пред медиите добре успява да определи „добрите” и „лошите”, макар светът да не е черно-бял, а пъстър, съмнението, че накрая и Кънев ще се превърне в друг цвят от политическата ни дъга по душа ме гложди. Дано не съм прав – иначе съвсем по дяволите тази държава!

Автор: Ивайло Ачев

Новите гръцки Херострати!

Самият факт, че 61 процента от днешните гърци - да ни прощават! - подкрепиха лъжите на въжеиграча Ципрас, вече отговаря на стария спор ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com