Станишев иска като Доган!

40317
Станишев иска като Доган!
Снимка: БГНЕС

С вазелин и родилни мъки Сергей Станишев най-после се реши да подаде оставка. Оставка, и то каква! Мисли дълбоко детето на Политбюро, мисли, и така - мислейки - роди мишка! Всъщност, мишле! Оттук-нататък шефът на ПЕС нямало да бъде председател на БСП, а на "Коалиция за България"! Пак председател - както се казва, нищо в природата не се губи, а само преминава от един вид в друг! Но това е друга тема. По-важното е, че като вече бивш председател на БСП, бъдещият председател на "Коалиция на България" се самопровъзгласява за такъв, без да пита - макар и формално! - коалиционните си партньори и без да получи тяхното - макар и формално! - съгласие!

Верен на себе си, Станишко безогледно и безцеремонно си присвоява една цяла коалиция, при това "за България", без да отчита обстоятелството, че партиите в нея не са филиали на БСП, а отделни и автономни политически сили! Или поне за такива се представят. Тоест - още една станишковщина към познатите ни досега!

Sancta Simplicitas

Колко точно некадърни и глупави са българските политици никой не може да каже или измери. Дори и знаменателна фигура като чешкия револю...

Другото, за което си струва да се говори, е тайната надежда на Станишко, излизайки уж в оставка, да стане бесепарският Доган. Нещо като почетен председател на БСП, какъвто официално е Доган за ДПС. И пак по модела на Доган, вече като председател на "Коалиция за България", да продължи да дърпа конците на БСП.

Уж добре го е намислил Станишко, но е пропуснал малката подробност, че за разлика от Догановите, неговите конци са доста по-омотани! И то не само партийно! Сериозно внимание изисква и заявеното му намерение да остави за шеф на партията бомбата със закъснител Драгомир Стойнев. Първо, Станишко дълбоко се лъже, ако си мисли, че конгресът ще приеме на драго сърце идеята му и - както се разбира - твърдото му намерение безспорно проваленият министър на икономиката и енергетика да седне в стола му на "Позитано" 20. Този неясен "сорбонист", освен че се е доказал като услужлив апаратчик и клакьор без собствено мнение, е и доказан некадърник. Освен ако, разбира се, Станишко не цели именно това - да сложи на лидерския пост човек, който с гръм и трясък ще се провали - даже повече от него! - с което собственият му провал като червен председател ще изглежда по-приемлив и по-разбираем!

Второ, повече от сигурно е, че т. нар. министър Стойнев дълго време след като вече не е министър ще има ядове около министерстването си. Няма как - ако не сега, след време - човекът на Орешарски в икономиката и енергетиката да не бъде потърсен от прокуратурата - вероятно вече без Цацаров! - за да обясни решенията и действията си около "Южен поток"! Няма начин - ако не сега, то след време - на лицето Драгомир Стойнев да не бъде потърсена сметка за антибългарските и проруските - направо предателските! - отстъпки, които е направил (и подписал!) с "Газпром"! И да отовори на въпроса безвзъзмездни ли са били те - ей, така, само от русофилство! - или не!

От гласуването на конгреса - което, за сведения на незнаещите, ще е тайно! - ще зависи дали Станишев ще успее да се наложи в свойта си партия - подобно като кумира си Доган в ДПС! - като задкулисен лидер! Може и да успее, и тогава тежко и горко й на стоголетницата! Столетницата, която вече е на сто и двадесет!

Да те заключат в гората

... и да те държат там против волята ти не малко време? Оказва се, че е възможно - в парк, на чиято ограда са монтирани 1895 цеви от пу...

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com