Тенисът - емоцията, с която България тепърва ще живее

10781
Тенисът - емоцията, с която България тепърва ще живее

България е държава, в която не се живее лесно. И това ще го потвърди всеки, който е поживял тук. Но отвреме навреме, дори за страдаща държава като нашата, идва голяма радост.

Точно преди едни от най-решаващите избори в новата ни история младият български тенисист Григор Димитров постигна един от най-големите успехи в българския спорт, откакто демокрацията се възцари у нас. Успех, който е еквивалентен на това някой български отбор да победи „Байерн Мюнхен” например, или пък националният отбор по футбол да спечели срещу Испания.

Светът и Новак Джокович останаха изумени от Григор Димитров

Гръмотевичният успех на младия български тенисист Григор Димитров срещу световния номер едно Новак Джокович буквално отприщи вълна от б...

Тенисът не е спорт, който се радва на широка популярност в България и това е нормално, особено за мъжкия тенис, защото преди Григор страната ни е имала само един играч, който е влизал в топ 100 на ранглистата – Орлин Станойчев, който е бил номер 96. В момента обаче България има такова спортно богатство в този изключително популярен спорт в световен мащаб, че малко хора осъзнават пълния му размер.

Две думи за същността на спорта с малката жълта топка – това е един от най-трудните за практикуване и по-важното – за постигане на успехи спортове. Мога много да говоря за различните аспекти на трудността му, но ще се спра само на три – за да си звезда, истинска звезда, като Роджър Федерер, Рафаел Надал, Новак Джокович, необходимо е да си перфектен в три отделни компонента – физика, психика и талант. Трудността на този спорт, освен че на корта си сам и няма кой да ти помогне, е менталното ниво на съвършенство – защото тук се играе за резултат, не за време. Трябва да вземеш два или три сета, зависи на какъв турнир играеш и това е – може да стане за час, може да трае шест, може и три дни, както беше прословутият мач на Джон Иснър и Никола Маю преди три години на „Уимбълдън”. На най-високо ниво седмица след седмица се случва така, че се играят мачове, в които един срещу друг се изправят невероятни атлети и това кой ще победи зависи само от точка или две в повече. И разликата идва, защото единият от двамата показва по-здрави нерви и успява в някое канско разиграване да стъпи малко по-бързо, след като е тичал като бесен по корта в продължение на часове, отколкото другият. А този, другият, също е тичал и се е потил като бесен часове и часове, ден след ден. Седмица, след седмица, след седмица – по цяла година.

Надявам се, уважаеми читатели, че съм успял да предам поне малко колко труден спорт е тенисът. И си спомнете за моите думи, когато Григор загуби някой мач – защото загубите са неизбежни. След като той спечели срещу Джокович, очакванията към него ще са огромни – и оправдано. Но дори и след някоя горчива загуба, когато всеки от нас е готов да обясни и посочи как можело да е по-добре, нека си спомним за часовете, дните, месеците, годините кански труд, които се полагат в този зверски изтощаващ спорт. И да не бъдем твърде жлъчни в коментарите си.

Григор победи. Тук и сега той е на върха на вълната. Вълната обаче има не само върхове. Хубавото е, че върховете ѝ не свършват. Когато дойде подножието, не бива да го забравяме. Самият Григор сега показа, че вече научва този урок. Затова, да е жив и здрав, той ще блести. И всички български сърца ще туптят бясно по време на неговите мачове, ще се радват и ще страдат с него. Защото той е уникален талант -  от тези, които не оставят безразличен никого, веднъж имал привилегията да го зърне.

Епохална победа - ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОБЕДИ СВЕТОВНИЯ НОМЕР ЕДНО НОВАК ДЖОКОВИЧ !!!

Невероятна, извънземна, потресаваща драма – думите не стигат, за да се опише това, което Григор Димитров постигна тази вечер в Ма...

Бъди жив и здрав, Гриша. Вярвам, че ще дойде моментът, в който ще пишем и ще се радваме как си спечелил титла от „Големия шлем” и как си оглавил ранглистата при мъжете. Бъди здрав – другото го можеш !!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com