Читалище от Враца и румънски град със съвместен проект за популяризиране на културното наследство

699
Читалище от Враца и румънски град със съвместен проект за популяризиране на културното наследство
Снимка: личен архив

 

Читалище "Развитие" във Враца започва работа по проект за културно сътрудничество с румънския град Пиатра.

Читалище "Развитие" във Враца започва работа по проект за културно сътрудничество с румънския град Пиатра Олт. Благодарение на него ще се създават дейности за културно сътрудничество и туризъм в период на 3 години.

Това заяви ръководителят на проекта и председател на местната културна организация Иванка Караиванова. „Неговото финансиране е по програма INTERREG V, като общата сума на средствата е 1 млн. 290 хил. лв. От тях 85% идват по европейската програма, 13% дава Региони в развитие и 2 % е собственият принос на читалището.

 

Основната цел е популяризиране на културното наследство на двата региона, създаване на творчески работилници, културно-исторически маршрути и Фестивали в България и Румъния, които ще се проведат в заключителния етап на проекта през септември 2020 г.

Първите срещи на двата екипа са се състояли през октомври т.г. и са договорени мерките за модернизация на читалището и културния център в румънския град Пиатра Олт. Специално внимание е отделено на местните занаяти – копанарство, грънчарство, плетене на кошници, бубарство (техники върху рисуване на коприна).

Културните маршрути ще бъдат разделени в три разновидности, каза при презентацията консултантът  Деница Димитрова. „Първият ще обхване работа с деца до 16 г., вторият ще обслужва предимно интересите на възрастните и третия – специфични интереси в областта на историята и културата на дадения регион. Заедно с тях ще бъдат изработени  уебплатформа и мобилно приложение, които да бъдат използвани като интерактивна карта сред туристите“.

“Това, което особено ще е от полза за нашето читалище, допълни Караиванова, е, че ще модернизиране сградата – ремонт на отоплението, осветителните тела,  претапициране на салона, хидро и топлоизолация. Нашето читалище е паметник на културата и всички дейности са съобразени с тази културна ценност“.

Дейността ще се популяризира с издаване на брошури на три езика – английски, румънски и български, като организаторите се надяват това да спомогне за комуникацията между двете страни и да допълни представата им за врачанския регион като туристически.

Поради ремонтните дейности, които ще започнат през януари-февруари 2019 , ще се забави и отбелязването на 150-тата  годишнина от създаването на читалище“ Развитие“. “Нашата зала е уникална“, сподели  пред журналисти главният архитект на Враца Чавдар Спасов, “тя има капацитет 500 места и се надявам след ремонта да събере отново много посетители“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВРАЦА:

Питбули разкъсаха домашно куче във Врачанско

Пускат движение по пътя Мездра - Ботевград до средата на февруари (ВИДЕО)

Страх и ужас във Врачанско: Баба напада съседи с железни колове и мотика

Най-голямата болница във Враца: Печалба има, парите са изчезващ вид

Заради заледен път: Автобус с работници падна в канавка във Врачанско

Частично бедствено положение обявиха в община Враца

Взривове за пътен ремонт счупиха керемиди на къщи и стъкла на коли

След похвала от кметове: Фалшификаторите на резултата от изборите Малорад са пуснати от ареста

Пускат парното във Враца

Скандали и закани: В село Лиляче три пъти броили бюлетините, сметката не излизала

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com