5 млн. бебета в света родени чрез ин витро оплождане

6018
5 млн. бебета в света родени чрез ин витро оплождане

Близо пет милиона бебета са проплакали в света след 1978 г., когато се ражда Луиз Браун - "първото бебе в епруветка". Това показват данните, изнесени на конференция в Истанбул, предаде БГНЕС.

Според Европейска асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) близо 350 000 са бебетата, които се създават всяка година чрез оплождане ин витро, или 0,3% от 130-те милиона, които се раждат на планетата.

Цифрата от 5 милиона се базира на статистики за оплождането ин витро в света до 2008 г. и на прогнозни данни за следващите три години и половина, за които още не се разполага с информация.

Оплождането ин витро става извън тялото на жената, в лаборатория, откъдето е и названието "бебе в епруветка", дадено на децата, създадени по този начин.

Асистираната репродукция, предизвикала остри дискусии в началото, се наложи и усъвършенства с течение на годините като ефикасно лечение за много безплодни двойки.

Според данните, огласени в Истанбул, всяка година се правят близо 1,5 милиона оплождания ин витро, от тях една трета в Европа.

Редактор: Яна Баярова

Разрешават ин витро и след 51 години

На ин витро процедури ще могат да се подлагат и жени над 51-годишна възраст. Това гласят текстове в проект на за изменение на Наредба ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com