Американската наука скочи срещу антиракетния щит

9607
Американската наука скочи срещу антиракетния щит
Ключовият извод на специалистите е, че няма никаква необходимост от реализирането на четвърти етап на ПРО

Националната академия на науките на САЩ препоръчва на правителството да ограничи разгръщането на системата за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа, предаде БГНЕС.

Това е основният извод от доклада на Националния изследователски съвет на академията (НРС), изготвен по искане на американски конгресмени, твърди ИТАР-ТАСС. Ключовият извод на специалистите е, че няма никаква необходимост от реализирането на четвърти етап на ПРО. Москва оценява този етап като сериозна заплаха за стратегическите й сили.

Първият етап на ПРО включваше дислоциране миналата година на ракетни комплекси "Ейджис" (Aegis) и на ракети прехващачи "Стандарт-3" (SM-3) върху кораби, а също разполагане на радар в Турция. През втория етап до 2015 г. мобилните ракетни комплекси SM-3 трябва да бъдат разположени в Румъния. След това до 2018 г. тези ракети трябва да се появят и в Полша. Четвъртият етап предвижда до 2020 г. тези ракети да бъдат заменени с по-съвършени, които да защитават цялата територия на натовските държави не само от ракети с малък и среден обсег, но и от междуконтинентални балистични ракети.

НРС е категоричен, че за Европа четвъртият етап е излишен. Както поясняват авторите на изследването, "ако бъдат изпълнени трите етапа за отбраната на европейския театър на бойни действия, допълнителните възможности на ракетите прехващачи от четвъртия етап не са необходими".

Междувременно, конгресменът демократ Денис Кусинич заяви, че САЩ без причина провокират Русия с разполагането на своята ПРО в Европа. Той впрочем е последователен противник на ПРО. Според него Русия с основание възприема плановете за ПРО като заплаха, защото става дума за разполагане на ракети прехващачи "близо до руските граници".

Американските неоконсерватори, "които отдавна мечтаят да възродят студената война с Русия", налагат политика на "обкръжаването й", един от аспектите на която е разполагането на ракети по границата с Русия", убеден е Кусинич. Той смята, че от страна на НАТО би било "мъдро да не предизвиква конфронтация по този въпрос".

 

Русия е убедена, че ще се разбере със САЩ за ПРО

Русия и Съединените щати непременно ще се договорят по проблема с противоракетната отбрана, заяви високопоставен източник от Кремъл, ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com