Американската самозаблуда

11338
Американската самозаблуда

Съединените щати са болни. 11 септември 2001г. ги нарани и обърка. От 12 години насам това е очевидно за всички. Но едва сега разбрахме колко сериозно е това заболяване.

Покрай аферата с програмите за наблюдение на американската Национална агенция за сигурност на бял свят излезе, че са били следени телефонните разговори и живота в интернет на милиони хора. Това шпиониране на света показва, че САЩ са развили маниакално състояние, че действат патологично и надвишават правомощията си, че това, което правят, не е правопропорционално на съществуващите заплахи.

От 2005г. заради тероризъм умират средно 23 американски граждани на година - предимно в чужбина. Повече американци умират при падане от стълба. От 2001 г. САЩ са похарчили осем милиарда долара за военна и национална сигурност.

Реалните заплахи обаче са други. Истинската краткосрочна опасност: около 30 000 американци умират всяка година от огнестрелни оръжия. Вероятността да бъде простреляно дете в САЩ е 13 пъти по-висока, отколкото в друга индустриализирана страна. На фона на това Конгресът и президентът Барак Обама правят малко или, за да бъдем честни, нищо. Те говорят за това от време на време, особено след някое масово убийство. А оръжейното лоби, което е неизлечимо болно, заявява, че са необходими много оръжия, за да могат гражданите да се защитават.

Що се отнася до истинските дългосрочни заплахи, като например изменението на климата, САЩ, които са главният му причинител, не предприемат нищо, или, за да бъдем честни - твърде малко и твърде късно.

Всичко това не означава, че тероризмът не съществува: имаше 9/11, има ги и „Ал Кайда”. Но шпионирането на граждани и посолства, корпорации и съюзници нарушава международното право. Това е ужасно и е също толкова незаконосъобразно колкото Гуантанамо, където повече от 11 години насила биват задържани и хранени насила хора, срещу които често няма доказателства и поради това не могат да бъдат освободени - тъй като междувременно те са намразили САЩ. Това е също толкова незаконосъобразно, колкото безпилотните самолети, които убиват хора, когато Обама с един подпис им дава разрешение да стрелят.

Шпионирането всъщност е предотвратило атаки - това казва Обама, това казва Ангела Меркел и ние трябва да им вярваме. Така гласоподавателите и гражданите биват третирани като деца, чиито родители - правителствата, вече знаят кое е правилното. Съществува ли още свободна Америка, които трябва да бъде защитена, или тя сама се е заличила чрез защитаването?

Едно американско правителство, което провежда шпионски програми, не уважава вече никого и нищо. То се изживява като всемогъщо и се поставя над правовата държава - в страната и в чужбина. Ако зависеше от администрацията на Буш, човек би си помислил: това е само Буш, той е предвидим, все още има една по-добра Америка. Сега вече знаем: има само една Америка.

Дали Обама, бившият възпитаник на Харвард, наистина е вярвал в думите си за завръщане на гражданските права? Може ли някой да бъде толкова циничен да обещае да излекува света, а после да действа по този начин и като че ли ксенофобски да обяснява, че само чужденците са били подслушвани? Мартин Лутър Кинг и Нелсън Мандела са примери за Обама - какво биха казали те?

Германското правителство се държи катастрофално безволево. Ангела Меркел трябваше да каже: „вие сте маниакални и това, което правите, е болно”. Вместо това тя премерва всяка своя дума и явно не иска да отчужди САЩ.

Меркел се закле да не позволява да бъдат нанасяни вреди на германските граждани. Да бъдат подслушвани и да очакват, че всеки един техен имейл ще бъде прочетен, а накърняването на личното пространство - това не е ли вреда?

Всеки избирател знае, че реалната политика може да бъде грозна, защото политиката е компромис. Решаващият въпрос е: с какво може да бъде оправдано нарушаването на закона на САЩ и какъв е приносът на германските служби? Сега е време за отговори.

Шпигел

Случаят "Сноудън" заприличва на карнавал

В скандала около „разобличителя” на спецслужбите на САЩ Едуард Сноудън се включиха и американски сенатори. В Конгреса на С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com