ВЕИ производителите: Обект сме на "черен пиар", дебатът се измества

9397
ВЕИ производителите: Обект сме на "черен пиар", дебатът се измества

В писмо до медиите от Българската фотоволтаична асоциация обясниха, че ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия. Те предупреждават, че са обект на „черен пиар“ и изместване на дебата в енергетиката, съобщава bTV.

Повод за становището стана позицията на синдикати и електроразпределителни предприятия от последните дни, уточняват от асоциацията и добавят, че законите и правилата трябва да се прилагат за всички в енергетиката.

ЕВН губи от производство на енергия от ВЕИ

Заради бума на производство на енергия от ВЕИ, ЕВН търпи загуби. Това каза председателят на Управителния съвет на ЕВН Йорг Золфелнер п...

В последните седмици ставаме свидетели на класическо упражнение по агресивен „черен пиар“ срещу производителите на енергия от възобновяеми източници, посочва асоциацията. ВЕИ секторът отново е подложен на медийна атака от представители на синдикатите и електроразпределителните предприятия и явно целта е да се измести дебатът от болната към здравата глава.

Необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от месец май тази година, явно нарушиха доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора, допълва браншовата организация.

Няма друго обяснение на неаргументираната и масирана атака срещу производителите на енергия от възобновяеми източници - най-прозрачния сектор в енергетиката.

От организацията посочват и конкретни данни в подкрепа на позицията си - на сайта на държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) е виден общият брой ВЕИ производители. Там са изброени над 1600 регистрирани в България компании, чиято собственост може да бъде свободно проверена в търговския регистър. Публични са търговските параметри по договорите на ВЕИ производителите, за разлика от другата голяма част от енергийния сектор. Производството на „зелена енергия” от фотоволтаични централи e около 3,5%.

ЕС готви процедура срещу Германия заради ВЕИ

Брюксел може да започне срещу Германия процедура за нарушаване на правилата на конкуренцията във връзка с политиката й за развитие ...

Фактите говорят сами, не е възможно 3,5% от производството на електроенергия да изземва възможността за производство на конвенционалните централи, се посочва в писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com