Асад е преместил химическите оръжия до границата

5509
Асад е преместил химическите оръжия до границата

Сирийското правителство е преместило химическите оръжия до летищата по своите граници, съобщи Сирийската свободна армия днес, предава АФП. Това се случва ден, след като режимът предупреди, че ще използва оръжията си, ако бъде атакуван от чуждестранни сили.

„Ние от съвместното командване на Свободната сирийската армия вътре в страната сме запознати много добре с разположението и позициите на тези оръжия”, гласи съобщение на бунтовниците.

Обама: С химическото оръжие Асад ще допусне трагична грешка

Американският президент Барак Обама предупреди сирийския лидер Башар Асад да не допуска „трагична грешка”, обръщайки се към...

„Ние също така открихме, че Асад е прехвърлил част от тези оръжия и оборудване за смесване на химически компоненти до летищата на границата”, поясняват от опозиционната армия.

САЩ не планират военна намеса в Сирия. „Президентът Барак Обама смята, че такива действия биха били неправилни”, съобщи прессекретарят на Белия дом Джей Карни, коментирайки изявление на сенатора републиканец Джон Маккейн за това, че Вашингтон предприема недостатъчно усилия за решаването на сирийския конфликт, предаде ИТАР-ТАСС.

Карни отбеляза, че администрацията на САЩ има намерение да постигне оттеглянето на президента на Сирия Башар Асад от властта, но ще направи това с помощта на санкции и допълнителна международна изолация. „Ние ще продължим тази работа заедно с други страни и ще оказваме невоенна помош на сирийската опозиция”, уточни говорителят.

Говорителят на Държавния департамент Виктория Нуланд заяви, че САЩ планират да действат по-активно не чрез Съвета за сигурност на ООН, където Русия и Китай блокираха вече три резолюции за Сирия, а чрез други „дипломатически канали”. Под тях се разбира „страни, които подкрепят същите гледни точки” , като на САЩ, на пръв ред участниците в „Приятели на Сирия”.

САЩ предупреди Сирия за химическите оръжия

Съединените щати предупредиха Сирия дори да не обмисля да използва химически оръжия, след като Дамаск изтъкна, че е възможно да прибе...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com