Асандж иска гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ

3892
Асандж иска гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж призова да му бъдат дадени дипломатически гаранции, че няма да бъде подложен на съдебно преследване в САЩ заради публикуване на секретни документи, ако бъде екстрадиран в Швеция.

40-годишният австралиец заяви, че е подготвен да отиде в Швеция, за да бъде подложен на разпит по обвинения за сексуални престъпления, предава АФП. Асандж обаче се страхува, че Стокхолм ще го предаде на САЩ, където той може да бъде обвинен в шпионаж и конспирация заради разкритията, направени от сайта "Уикилийкс".

Австралия ще подкрепи Джулиън Асанж

Австралийската министър-председателка Джулия Гилард съобщи, че нейната страна ще предостави консулска помощ на основателя на интернет...

"В основата си това може би е въпроса за това какви гаранции Великобритания, САЩ и Швеция искат да дадат", заяви Асандж.

Той направи коментара в интервю за "Сидни Морнинг Хералд" от посолството на Еквадор в Лондон, където търси политическо убежище.

Вчера министърът на външните работи на Австралия Боб Кар заяви, че е убеден, че САЩ не планират да изискат екстрадиране на създателя на Асандж. Кар обясни увереността си, че Белият дом няма подобни планове, заради неотдавнашни разговори с „високопоставени представители на американската администрация”.

Външният министър поясни, че по време на тези разговори той „най-малко два пъти” е повдигнал въпроса за Асандж и „не е чул дори и намек за това, че се планира екстрадиране на неговия сънародник в САЩ”.

Британският Върховен съд потвърди екстрадирането на Асандж

Британският Върховен съд постанови, че основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в Швеция заради обвинен...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com