Британският Върховен съд потвърди екстрадирането на Асандж

3863
Британският Върховен съд потвърди екстрадирането на Асандж

Британският Върховен съд постанови, че основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в Швеция заради обвинения в сексуално посегателство, след като отхвърли обжалването му, предаде БГНЕС.

"Искът на Асандж за екстрадиране беше подаден законно и в съответствие с това обжалването срещу екстрадирането му се отхвърля", заяви председателстващият съдебното заседание съдия Никълъс Филипс.

Петима съдии отхвърлиха иска на Асандж, а двама го подкрепиха, но мнозинството съдии решиха, че шведската прокуратура е съдебен орган и следователно има право да издава заповед за арест срещу него, за да бъде разпитан за сексуални посегателства.

Цялото дело на Асандж се основава на аргумента, че издадената срещу него Европейска заповед за арест от шведската прокуратура е "невалидна", защото не е издадена от съдия. Но адвокатът на Асандж Дина Роуз неочаквано помоли съдията делото да бъде гледано повторно с аргумента, че присъдата била издадена въз основа на материали, които не били включени по време на съдебните заседания.

Съдията уважи иска и предостави на адвокатите на Асандж период от 14 дни, в който те могат да заведат иск за повторно разглеждане на делото. 40-годишният австралиец не беше в съда в централен Лондон, за да чуе присъдата. Неговият съдружник Джон Пилгър заяви, че той бил "блокиран в трафика". Основателят на сайта Уикилийкс се противопоставяше на екстрадирането си след ареста в Лондон през декември 2010 г. въз основа на Европейска заповед за арест.

Върховният съд е последната му възможност за обжалване въз основа на британските закони, след като две по-нисши съдебни инстанции постановиха, че той трябва да бъде екстрадиран в Швеция за разпит заради обвиненията срещу него в изнасилване и сексуално посегателство на две доброволки от Уикилийкс. Асандж, който живее под домашен арест от 540 дни, все още има една последна възможност - да се обърне към Европейския съд по правата на човека, ако адвокатите му не успеят да издействат повторно разглеждане на делото му във Великобритания.

Редактор: Ая Косарова

Асандж се кандидатира за австралийския Сенат

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж е решил да се кандидатира за горната камара на австралийския парламент – Сената &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com