Аврамопулос: Гърция иска да реши спора за името

6512
Аврамопулос: Гърция иска да реши спора за името

Ръководителят на гръцката дипломация Димитрис Аврамопулос предложи на своя македонски колега Никола Попоски меморандум за разбирателство между Гърция и Македония, предаде БГНЕС.

В предложения документ се подчертава, че двете страни трябва да признаят съществуващите граници. Текстът призовава още за загърбване на териториалните претенции и за взаимно признаване на независимостта и цялостта на страните.

В писмото до Попоски има и предложение двете държави окончателно да разрешат спора за името на Република Македония – название, което ще разграничава държавата от региона със същото име, намиращ се на територията на Гърция.

Според предложението на Аврамопулос наименованието трябва да избягва всякакви неясноти. То трябва да се отнася за територията на Република Македония и да се разграничава от регионите в съседните държави, в частност този в северна Гърция.

Необходимо е да се избере име, което ще се използва от цялата световна общност, гласи още документът.

"Уверен съм, че ще се съгласите с мен, уважаеми г-н Попоски, че сме задължени да имаме конструктивен подход за разрешаване на въпроса за името. Намирането на общоприемливо решение на дългогодишния спор безвъзвратно ще доведе до пълната нормализация на нашите отношения и изпълнение на желанията на нашите два народа", се казва още в писмото до македонския министър.

Припомняме, че спорът за името датира още от началото на 90-те години, когато Македония обяви своята независимост /септември 1991 г./ от вече несъществуваща Югославия. Гърция настоява, че Македония е име на нейна северна провинция. Атина обвинява Скопие, че краде нейното историческо наследство. Поради тази причина много държави са признали страната под наименованието Бивша Югославска република Македония /БЮРМ/. Спорът също така пречи и за приемането на Македония в НАТО.

Древните македонци, които са различен етнос от съвременните жители на Македония, но също така и от древните гърци, под ръководството на своите царе Филип ІІ и Александър ІІІ /336-323 г. пр.н.е./ покоряват разпокъсаните и слаби гръцки градове държави /полиси/. По-късно под скиптъра на Александър ІІІ Велики македонци и гърци осъществяват поход в Азия, унищожавайки Персийската империя. Това поставя начало на нова епоха в античната история, която през ХІХ ще бъде наречена от големия германски историк Йохан Дройзен – Елинизъм.

Редактор: Десислава Ушатова

ФАЦ: Антиславянски промивки на съзнанието в Гърция

През 1991 г. гърците бяха обзети от мистериозна болест, от която страдат и днес. Причините за появата на "македонската истерия" и ант...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com