Бан Ки Мун е разочарован от провала на примирието в Сирия

3203
Бан Ки Мун е разочарован от провала на примирието в Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази горчивото си разочарование от провала на примирието в Сирия и подчерта необходимостта от единство на международната общност за прекратяване на насилието, предаде БГНЕС.

"Дълбоко съм разочарован, че страните не спазиха призива за прекратяване на боевете", заяви Бан в южнокорейската столица Сеул, където получи награда за мир от родината си. "Тази криза не може да бъде разрешена с повече оръжия и кръвопролитие", изтъкна Бан и призова Съвета за сигурност на ООН, страните от региона и всички участници в конфликта "да се придържат към задълженията си и да постигнат примирие".

Четиридневното прекратяване на огъня, предложено от пратеника на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, се провали заради сблъсъци, артилерийски обстрел и взривяване на коли бомби часове след като трябваше да влезе в сила с началото на Ейд ал-Адха в понеделник сутринта.

Сирийската армия и опозиционните сили се обвиниха взаимно за проваленото примирие. Макар Бан Ки Мун да не пожела да отправи обвинение в изявлението си, той отбеляза бомбардировките на гъсто населени градове от силите на режима на Асад. Докато международната общност "остава разделена", страданието на сирийския народ само ще се задълбочава, заяви генералният секретар на ООН.

Сред предишните носители на Наградата за мир на Сеул са бившият президент на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и носителят на Нобелова награда за мир Мухамад Юнус.

Редактор: Десислава Ушатова

За сирийските бунтовници примирието е провал

Обявеното примирие в Сирия от международния посредник Лахдар Брахими е мъртвородено. Това е заявил за АФП командирът на бунтовниците в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com