Гърция ще провали съгласувания план с ЕС

8332
Гърция ще провали съгласувания план с ЕС

Гърция няма да успее да съкрати държавния дълг и да постигне бюджетен излишък в набелязаните срокове, твърди Международният валутен фонд (МВФ). Атина се нуждае от допълнително две години и около 30 милиарда евро, се казва в специален доклад на работната група на Еврогрупата. При това в ЕС все още няма единно мнение за това дали Гърция заслужава следващ транш от помощта, без който тя ще обяви банкрут след по-малко от три седмици.

„Съвършено ясно е, че Гърция не е тръгнала по правилния път и няма никакви шансове да успее да съкрати държавния си дълг до 120% от БВП до 2020 година, както се планираше по-рано. Най-вероятно ще успее да постигне показател от 136% от БВП, като и този сценарий е оптимистичен и подразбира първичен бюджетен излишък, приватизация и връщане към икономически ръст”, посочва пред агенция Ройтерс анонимен източник от еврозоната. Подобни коментари от страна на официални лица в момента особено тревожат участниците на пазара, тъй като „тройката” на кредиторите (Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) все още не е представила своята оценка за провежданите от Гърция реформи. От заключенията в доклада ще зависи отпускането на поредния транш от финансовата помощ за страната, както и нейната способност да изпълнява плащанията по своите задължения.

Експерти от МВФ представиха собствена оценка за това каква сума ще бъде нужна на Атина в случай, че Брюксел все пак реши да й даде малко време да си отдъхне. Става дума за един от основните макроикономически показатели за Гърция – първичен излишък на бюджета (без да се отчитат разходите за обслужване на държавния дълг). По-рано се предполагаше, че приходите на Атина трябва да нахвърлят разходната част с 4,5% още до 2014 година, но на практика това може да стане не по-рано от 2016 година. В този случай ЕС и МВФ ще трябва да предоставят допълнителни 30 милиарда евро, чието отпускане в момента е под голям въпрос.

Въпреки сгъстяващите се облаци над Атина, редица експерти не смятат, че има поводи за песимизъм. „Все още има място за маневри, още повече, че Гърция успя да покаже на „тройката” положителна динамика, дори и да не е в този обем, който бе желан. Смятам, че Гърция ще получи две допълнителни години и 30 млрд. евро. Даже недоволният Бундестаг в последно време смекчи своята реторика и навярно ще одобри подобен план, ако канцлерът Ангела Меркел реши да го предложи”, посочва главният икономист на „Беренберг Банк” Холгер Шмидинг.

РБК Дейли

Арестуваха гръцкия Асандж заради "списъка Лагард"

От петък вечерта, когато излезе списание „Hot doc”, публикуването на така наречения „списък на Лагард” и арест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com