Белград: Ковачки затри 12 сръбски компании

20409
Белград: Ковачки затри 12 сръбски компании

Ако сръбското правосъдие не се намеси, един от най-богатите българи Христо Ковачки ще успее да затрие и 12-та закупена от него сръбска фирма.

Това се казва в обширен репортаж, публикуван днес в Белград по повод опитите на Ковачки да прехвърли собствеността на сръбската фирма от град Валево "Сърбиянка" на българската компания "Ню финанс", която е част от неговия холдинг "Медия Свят", предаде БГНЕС.

Според полицията във Валево държавата е ощетена с 3.5 млн.евро от незаконни транзакции между две отделни български фирми. В момента стойността на "Сърбиянка", която е в ликвидация, е свалена на 16 000 евро, колкото струва една малка гарсониера в града.

През 2007 година един от най-големите хранителни заводи в Западна Сърбия е закупен официално за 330 млн. динари от "Медия Свят", но веднага стана ясно, че зад покупката стои 18-ият по богатство българин Христо Ковачки, който по това време вече беше напазарувал и други фирми, се казва в началото на публикацията на белградския вестник "Блиц".

Въпреки предупрежденията от Стопанската камера в София, че "Медия Свят" не съществува в нито един официален каталог в България, в който са включени 123 000 компании, във Валево се надяват на възраждането на фирмата. Веднага след закупуването на завода българите го преименуват в "Нова Сърбиянка" и само година след това спират закупуването на сливи, капини и малини, както и тяхната преработка. По този начин "Сърбиянка" губи пазари и печалба, които е контролирала в продължение на десетилетия.

Всичко, което се случва в следващите години, е разследвано от полицията, прокуратурата и БИА /сръбските спецслужби, бел.ред./. Българите продават цялото оборудване като старо желязо на складовете за вторични суровини. След това с цел да измамят и Данъчните служби и да премахнат ипотеката върху сградите на завода, продават имуществото за 2.5 млн.евро на друга софийска компания - "Ню финанс".

Поради тази причина през месец март тази година полицията във Валево арестува директора на тази фирма Антон Валов. По това време става ясно, че "Медия Свят" има сключен договор с Агенцията за приватизация за получаването на собственост на държавната земя около завода, която никога не е била част от сделката при приватизацията.

По този начин, според разследването на полицията и прокуратурата във Валево, държавата е ощетена с около 3.5 млн. евро. "Най-голямото прехвърляне на собственост става през 2010 година. Тогава всички парцели от 10.3 хектара с над 60 обекта върху тях от "Медия свят" са прехвърлени на "Ню финас". В държавния кадастър обаче тези земи продължават да се водят като собственост на "Сърбиянка". Това казва пред съда Ясмина Марянович, която в момента е управител на "Сърбиянка" след като тя бе обявена в несъстоятелност.

От балансите на "Сърбиянка" става ясно, че заводът има задължения за половин млрд. динари, което означава, че ликвидацията може да приключи само по един начин - банкрут. Общинските власти, които поискаха "Сърбиянка" да бъде обявена в несъстоятелност, искат да получат обратно поне 10-те хектара земя, отнети незаконно от държавата. Сега думата имат правораздавателните органи, се казва в края на репортажа, в който се подчертава, че Христо Ковачки е оставил на улицата 2356 работници.

Към публикацията има и кратка биографична справка за образованието и началото на бизнеса през 1991 година на Христо Ковачки. В нея се казва, че той е създател и на партия Лидер.

Редактор: Десислава Ушатова

Ковачки ужилил с €3.5 млн. Сърбия

Българският бизнесмен Христо Ковачки е нанесъл щети за поне 3,5 милиона евро на сръбската държава. Ужилването е станало с незаконната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com