Цензура от Тянанмън на живо от Китай

10440

Журналист и оператор от британската телевизия Sky News, които снимали репортаж на площад Тянанмън в Пекин, бяха арестувани от китайската полиция, която не заподозря, че случката се предава на живо по телевизията, предаде БГНЕС.

Зрителите на информационния канал видяха как репортерът Марк Стоун влиза в полицейска кола, откъдето продължава да снима и да коментира случващото се, без китайските полицаи да си дават сметка, че предава на живо. "Бяхме тук, на площад Тянанмън, снимайки репортаж, когато ни попречиха да продължим заради едно изречение. Говорехме за протестите през 1989 г., това не им хареса", разказа Марк Стоун на зрителите.

Докато журналистът говорел пред камерата, една китайска полицайка снимала до него. На площад Тянанмън бяха организирани протести през 1989 г. в подкрепа на демокрацията, потушени с помощта на танкове от китайските власти. Журналистът и операторът имали разрешение да снимат на мястото, съобщи Sky News.

Но полицаите казали на репортера, че акредитацията му не се виждала и не носел паспорта в себе си, каквото е изискването. Те го помолили да ги последва в близкия полицейски участък. "Полицаите бяха напълно цивилни, но въпреки това ни арестуваха", заяви журналистът в пряката връзка.

"Това е малък поглед как се развиват репортажите тук, в Китай. През повечето време всичко е наред, но понякога се случват инциденти като този", допълни журналистът.

Sky News съобщи, че след разпита му в участъка журналистът се върнал в централата на телевизията в Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com