Чехия официално подписа Европейския стабилизационен механизъм

4492
Чехия официално подписа Европейския стабилизационен механизъм

Новият чешки президент Милош Земан обяви днес, че ще сложи подписа си под Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) – постоянната обща структура за финансиране на изпаднали в затруднения страни от еврозоната, предаде АФП.

Предишният президент на Чехия Вацлав Клаус отказаше да го подпише, но Земан, който определя себе си като "еврофедералист", заяви по телевизията, че ще уважи решението на чешкия парламент.

През юни 2012 г. чешкият парламент даде зелена светлина за европейския механизъм за управление на финансови кризи в еврозоната, след като всички останали страни от ЕС вече го бяха одобрили. Клаус обаче отказа през декември да подпише ЕСМ и го определи като "нещо чудовищно, глупаво и абсурдно", пише БГНЕС.

Това че нямаше подпис на чешкия държавен глава не се отрази върху функционирането на механизма. Земан отбеляза, че подписът е само символичен, тъй като Чехия, която е членка на ЕС от 2004 година, не се е присъединила към еврозоната. Според него Прага би могла да приеме общата валута след пет години най-рано.

Милош Земан е новият президент на Чехия

Бившият чешки министър-председател Милош Земан е новият президент на страната. Това показват резултатите при преброени 94% от подаденит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com