Руските енергийни компании ще преследват частните криптоминьори

1038
Руските енергийни компании ще преследват частните криптоминьори
Снимка: iStock

Руските енергийни фирми се заканват да преследват криптоминьорите и да предприемат репресии срещу хората, „копаещи“ криптоактиви в домашни условия. Местното издание „Известия“, цитирано от Cryptonews, обяви, че руското правителство готви нови предложения и наредби, свързани с криптосектора.

Законодателите мерки целят да легализират индустриалния добив на криптовалути, но да забранят повечето местни борси. Медията отбелязва, че експертния съвет, назначен от Кремъл, ще изпрати писмени предложения до кабинета още този месец.

Документите предлагат използването на специална технология за следене на електромерите и за идентифициране на предполагаемите „миньори“. Анализаторите на данни ще сравняват декларираните показания с действителното потребление на електроенергия, използвайки решения за отдалечена проверка.

ОЩЕ: Копаенето на криптовалути предизвика енергийна криза в Казахстан

Законът предвижда и глоби за нелегалните криптоминьори, като едно от предложенията е енергийните компании да имат правото да таксуват нарушителите на по-високи ставки за употребената от тях електроенергия. Подобни ставки обикновено се плащат само от промишлените предприятия.

Енергийните компании ще получат повече правомощия

Снимка: iStock

Дмитрий Тортев от Федералната антимонополна служба на Русия коментира пред изданието, че този ход ще позволи на доставчиците на електроенергия да действат, без да е необходимо да преминават през правната система.

„В момента доставчиците на електроенергия трябва да предоставят пред съда доказателства за нарушения, свързани с добив на крипто. Това губи време и пари на тези компании. Ако бъде разработена единна система за глоби на федерално ниво, това ще ускори и засили борбата срещу незаконното „копаене“ на криптовалути.“

ОЩЕ: Китайците копаят биткойн въпреки забраните на правителството

Добивът на криптовалути е изключително популярен в Русия, особено след срива на рублата в резултата на международните санкции, наложени заради войната в Украйна. В момента обаче тази дейност няма правен статут и не е незаконна, но не е и напълно легална.

Частният добив също не е незаконен и в момента руските енергийни фирми могат да се намесят само ако подозират, че лица крадат енергия от мрежата без да я плащат. Те предупреждават, че руската енергийна система е претоварена в много области.

Снимка: iStock

„В някои региони има значително увеличение на потреблението на електрическа енергия, поради увеличаване на натоварванията при криптодобив. Това вече води до дефицити в югоизточната част на Сибир“, се посочва в документацията, приложена в законопроекта.

Авторите на документа казват, че има недостиг и в „район Иркутск-Черемхово на Иркутска област, южната част на Бурятия и някои части на Забайкалския регион“. Това са известни горещи точки за копаене на криптовалути, популярни с ниските си нива на мощност и студените зими.

ОЩЕ: Какво се случи с биткойна след дългоочаквания халвинг?

Иркутск по-специално се превърна в център за добив, както легален, така и нелегален, през последните години. Това накара региона да развие донякъде сложна връзка с минното дело.

Изданието цитира зам.-министъра на енергетиката Павел Сниккарс, който казва, че енергийните тарифи за криптоминьорите трябва да се увеличат по такъв начин, че да ги насърчат да се отдалечат от районите с енергиен дефицит.

Снимка: iStock

Същото министерство и преди е пуснало предложения, насочени към намаляване на напрежението върху претоварените мрежи. Една от мерките е индустриалните криптоминьори да бъдат задължени да изключват своите съоръжения в определени периоди от годината.

Въпреки че предложенията не се харесват на повечето частни „копачи“, повечето индустриални компании за добив на криптовалути искат Москва да легализира техния сектор.

ОЩЕ: Фалиралата борса за криптовалута FTX казва, че има милиарди повече, отколкото дължи на жертвите

Въпреки че това би означавало, че ще трябва да започнат да плащат данъци върху приходите си, най-големите фирми искат правна яснота, преди да направят повече инвестиции, свързани с центрове за данни, необходими за работата им.

„Ние имаме положително отношение към всякакви мерки, насочени към създаване на условия за развитие на индустриалния криптодобив в тази страна. Ще се радваме да поканим инспектори от доставчиците на електроенергия, ако това е необходимо. Това ще помогне за легитимността на този сектор в Русия“, коментира Сергей Безделов, ръководител на Индустриалната асоциация на криптоминьорите.

Източник: Cryptonews

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Строга парична политиката: Какво направи с основната лихва Турската централна банка?

Банките ще затегнат ипотечното кредитиране

Управителят на БНБ: Виждаме потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране

Експерт: Рестрикциите при кредитирането може да доведат до отлив от имотния пазар

Росен Карадимов: ББР ще стане национална насърчителна банка

Поредна страна ограничава криптодобива заради огромния разход на ток

Първа инвестиционна банка отрече да е в процедура по продажба

Еврото пое в нова посока спрямо долара

БНБ обяви колко активи се управляват от инвестиционни фондове

Джентилони каза ще има ли компромис за България да приеме еврото от 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси