ЦРУ призна, че стои зад преврата в Иран през 1953 година

10192
ЦРУ призна, че стои зад преврата в Иран през 1953 година

Централното разузнавателно управление на САЩ призна официално, че е стояло зад държавния преврат в Иран през 1953 година, при който беше свалено правителството на Мохамед Мосадък, гласят разсекретени документи на Архива на националната сигурност (АНС) в САЩ, предаде БГНЕС.

Макар открай време да е известна ролята на САЩ и Великобритания в свалянето на Мосадък, това е първият случай, когато ЦРУ признава официално, че е помогнало за планирането и осъществяването на преврата, посочва АНС, изследователски център с нестопанска цел, свързан с Университета "Джордж Вашингтон".

В миналото агенти на ЦРУ са заявявали, че повечето документи във връзка с преврата срещу Мосадък са били унищожени през 60-те години на миналия век. Изследователите от АНС обаче са успели да получат достъп до декласифицирани от ЦРУ документи, съдържащи пропагандни материали, подготвени от агенцията с цел очернянето на тогавашния ирански премиер, се казва в комюникето. В един от тях, озаглавен "Шпионската служба на Мосадък", премиерът бил обвинен, че искал а се представи за "спасител на Иран", а същевременно създал обширен шпионски апарат срещу практически всички слоеве на обществото, включително армията, пресата, политическите и религиозните лидери.

Иран е все по-близо до споразумение с Русия за нова АЕЦ

Иран е провел нови преговори с Русия и предстои подписването на споразумение за строителство на нова АЕЦ в ислямската република, предад...

"АНС приветства решението на ЦРУ да разсекрети тези документи, но подчертава, че това е трябвало стане много по-рано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com