Делото срещу Брайвик приключи, присъда на 24 август

3997
Делото срещу Брайвик приключи, присъда на 24 август

Присъдата срещу Андерш Беринг Брайвик, съден за смъртта на 77 души миналата година в Норвегия, ще бъде оповестена на 24 август, съобщи съдия Венхе Елизабет Арнцен. Това стана ясно днес в края на делото срещу десния екстремист, предаде БГНЕС.

В последния ден на съдебния процес срещу него, 33-годишният масов убиец поиска да бъде оправдан, като заяви, че извършил атентатите на 22 юли 2011 г., за да защити "коренните норвежци" срещу исляма и мултикултурализма.

"Не мога да призная вината си. Позовавам се на принципа на необходимостта (който позволява да убиваш при извънредни обстоятелства), защото се борих за моя народ, моята култура и моята страна", заяви Брайвик в заключителната си пледоария.

В идеологическата си реч, продължила около 45 минути, Брайвик говори за "Сексът и градът" и за норвежките артисти, потомци на имигранти, които участвали в Евровизия, като осъди сексуалната разкрепостеност, заплашваща традиционното семейство, и възхода на мултикултурализма.

Обръщайки се към петимата магистрати, обвиняемият подчерта, че "историята ще покаже дали те съдят, мъж, опитал се да спре Злото", който "извърши малко варварство, за да спре по-голямото варварство".

Сутринта адвокатите на защитата поискаха "най-снизходителната присъда" за клиента си, а именно затвор, като заявиха, че той може да носи наказателна отговорност и отхвърлиха възможността за изпращането му в психиатрична клиника, както вчера поиска прокуратурата.

На 22 юли Брайвик откри огън срещу младежи от Работническата партия, събрани на летен лагер на остров Ютьоя, като уби 69 души, повечето от които юноши. Малко преди това той взриви бомба пред сградата на правителството в Осло, като уби още осем души.

Ако съдът счете, че не може да носи наказателна отговорност, 33-годишният екстремист може да бъде затворен в психиатрия, потенциално до края на живота му. Ако счете, че е способен да носи отговорност, той може да получи 21 години затвор с възможност за удължаването на присъдата, докато е считан за опасен.

Редактор: Ая Косарова

Брайвик е психично здрав

Психичното състояние на норвежкия екстремист Андерш Брайвик позволява той да носи наказателна отговорност за атаките в Осло и на остров...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com