Експерти в Сърбия за трудностите пред бъдещия кабинет

3955
Експерти в Сърбия за трудностите пред бъдещия кабинет
Опозиционната Сръбска прогресивна партия изпреварва партията на досегашния президент Борис Тадич в парламентарните избори

На новото правителство на Сърбия, което трябва да бъде сформирано след изборите от изминалия неделен ден, ще се наложи да приема непопулярни икономически решения според сръбските експерти. Анализаторите мислят, че правителството ще се сблъска с необходимостта от увеличаване на редица данъци и съкращения на бюджета, предаде БГНЕС.

По думите на професора от факултета за политически науки на Белградския университет, Зоран Стоилкович, новите власти ще имат "ограничено пространство за маневри" и е необходимо да се промени политиката, щом сега страната харчи повече, отколкото изработва и внася повече, отколкото изнася.

"Бъдещото правителство трябва да влезе с търпение в тежък преговорен процес с международните финансови институции, за да разбере каква ще е цената на изхода от кризата", казва Стоилкович в пресцентъра на белградската информационна агенция Танюг.

По мнението на професора идеалният бъдещ премиер е икономист с голям политически авторитет, който ще може да прокарва своя политика, без да се поддава на външно влияние.

Сръбският икономист Горан Николич посочва още по – конкретно предполагаемите стъпки на новото правителство. По неговото мнение властите трябва да приемат решение за съкращаване на бюджета още от 1 юли, а също и да вдигнат ДДС от 18% на 20% , както и да увеличат акциза на тютюна.

На свой ред икономистът Мирослав Здравкович отбелязва, че властите трябва да предприемат мерки за нарастване на индустриалното производство и увеличаване на дела на износа.

"Би било добре, ако Сърбия може да се опре не само на пазара на ЕС, а да диверсифицира рисковете и да помисли за други пазари за реализиране на своята продукция", смята експертът.

Експертите предполагат, че преговорите на партиите за участие в новото правителство могат да се проточат и то да се сформира едва след няколко месеца.

Опозиционната Сръбска прогресивна партия изпреварва партията на досегашния президент Борис Тадич в парламентарните избори в Сърбия. Определяните като националисти обаче няма да достигнат абсолютно мнозинство.

Неокончателните резултати от общите избори в Сърбия дават 24,7% на СПП, а коалицията формирана около Демократическата партия на Тадич - 23,2%, според оценките на независимата наблюдаваща резултатите агенция CESID. На трето място с 16,6% от гласовете идва Социалистическата партия на Сърбия на сегашния министър на вътрешните работи Ивица Дачич, член на управляващата досега коалиция.

При президентските кандидати Борис Тадич получи най-голям брой гласове на първия тур от президентските избори в страната. За него гласуваха близо 26.4 на сто от избирателите.

Очаквано, на второ място се нареди кандидатът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич с 24.8 на сто от гласовете.

Борис Тадич е кандидат на Демократическата партия. Вторият тур на президентския вот ще се състои след 2 седмици.

 

След напрегнати избори, Франция, Гърция и Сърбия имат своите победители

Кандидатът на социалистите Франсоа Оланд е новият президент на Франция. Той печели вторият тур на вота с 51,9 %. Това сочат официалнит...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com