ЕП одобри промени в управлението на Шенгенското пространство

3990
ЕП одобри промени в управлението на Шенгенското пространство

Реформа в Шенген - днес Европейският парламент одобри нов пакет за управление на Шенгенското пространство, съобщават от институцията.

„Пакетът за управление на шенгенското пространство“, одобрен с гласуване в сряда, включва два регламента, получили неофициално одобрение на Парламента и Съвета на 29 май. Първият регламент касае създаването на нов механизъм за управление на критичните ситуации, а вторият изменя Кодекса на шенгенските граници, добавяйки общи правила за временно въвеждане на проверки на вътрешните граници в извънредни случаи.

ЕК подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия продължава пълната си подкрепа за присъединяването на България и Румъния в Шенген, се казва в оповестения днес д...

Регламентът за механизма за оценка на Шенген беше приет с 526 гласа „за”, 101 „против” и 55 „въздържал се”. Изменението в Кодекса на шенгенските граници беше прието с 506 гласа „за”, 121 „против” и 55 „въздържал се”.

Свободното движение е най-позитивното достижение, свързано с ЕС интеграцията, според 62% от анкетираните в неотдавна проведено изследване на Евробарометър.

Изненадващи проверки на вътрешните граници

За първи път ще бъде възможно инспектори да правят изненадващи посещения и да контролират опитите за нерегламентирани гранични проверки по вътрешните граници от страна на националните власти. При посещаване на външни граници, страните-членки трябва да бъдат предупреждавани най‑малко 24 часа по‑рано. В инспекторските екипи ще се включват експерти от ЕК, ЕС агенции и страни-членки.

Шенген готов за отпор при миграционна вълна

Страните от Шенгенското пространство намериха компромисно решение с Европейския парламент и Еврокомисията за възможност да се възстан...

Възстановяването на граничните проверки като крайна мярка

Кодексът на шенгенските граници и сега позволява възстановяването на вътрешногранични проверки при изключителни случаи, при които има сериозна заплаха за обществения ред или за вътрешната сигурност. Измененият Кодекс подчертава, че възстановяването на контрола по вътрешните граници трябва да бъде по изключение и да се осъществява единствено като „крайна мярка, с ограничен обхват и действие във времето, на базата на обективни критерии и на оценка за необходимостта от подобни мерки, които ще бъдат оценявани на ниво ЕС“. При случай на сериозна заплаха за обществения ред или за вътрешната сигурност, проверките могат да се възстановят за 30 дни и да бъдат удължени до шест месеца.

При непредвидени обстоятелства, в които има нужда от незабавни действия (като терористични атаки), страните членки могат да възстановят граничните проверки едностранно за до 10 дни. Всяко удължаване трябва да бъде наблюдавано от ЕС.

Миграцията сама по себе си не е заплаха за сигурността „Миграцията и преминаването на външните граници от голям брой граждани от трети страни не трябва да бъде разглеждано като заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност“, се казва в текста, прието от евродепутатите.

Евродепутати: Румъния бави България за Шенген

Двама консервативни германски евродепутати обвиниха румънското правителство, че бави членството на своята страна и съседна България в Ш...

Страните-кандидатки за Шенгенската зона ще бъдат оценявани по същия начин и по същите правила като тези държави, които са в зоната без проверки. Очаква се „Пакетът за управление на шенгенското пространство“ да бъде официално приет от Европейския съвет през есента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com