Все още няма съгласие с Румъния за таксата по Дунав мост 2

23020
Все още няма съгласие с Румъния за таксата по Дунав мост 2

Какви ще са таксите за преминаване по Дунав мост 2 - Министерският съвет вече прие тарифи, но тези тарифи трябва да бъдат одобрени и от Румъния. А северните ни съседи все още не са се съгласили и искат по-високи таксите.

Таксите, които МС одобри, са между 6 и 37 евро. Леките автомобили (с места до 8+1) и товарните автомобили с тегло до 3,5 тона (включително и на ремаркето) ще плащат най-ниската такса. Камиони с тегло до 7,5 тона, както и автомобили с места за превоз на най-много 23 места за сядане ще плащат по 12 евро за преминаване през моста. За камионите с тегло до 12 тона определената такса е в размер на 18 евро. 25 евро ще плащат товарни автомобили над 12 тона и с максимум три оси, както и автобуси с повече от 23 места. Най-високата такса – 37 евро, е за камиони над 12 тона и повече от четири оси. От заплащане на такси са освободени автомобилите на противопожарните служби, полицията и неотложната медицинска помощ на България и Румъния, както и преминаващите пешеходци и велосипедисти.

Без такси за пешеходци и велосипедисти по Дунав мост 2

Правителството прие решение за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт по държавната граница между България и Румъния, св...

Според bTV обаче таксата е тройно по-висока, отколкото по Дунав мост 1. Там леките автомобили минават за 2 евро, като допреди 1 април това беше само в посока от България към Румъния, докато в обратната посока таксата беше 6 евро.

Тъй като България пое по-голямата част от цената на Дунав мост 2, то нашата страна ще получава по-голяма част от приходите. В смесеното предприятие обаче Румъния има равен глас по въпроса колко да е таксата за преминаване. Засега съседите не отстъпват и такста за лека кола ще е 6 евро, което е тройно по-скъпо от нашата цена при Русе. България настоява поне до края на месеца преминаването да е безплатно.

„В рамките на 3 месеца ще се опитаме да разработим нова методика, която да предложим на ръмънската страна за намаляване на тези такси”, обяви транспортният министър Данаил Папазов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com