ЕК подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

16172
ЕК подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия продължава пълната си подкрепа за присъединяването на България и Румъния в Шенген, се казва в оповестения днес доклад на ЕК за свободното движение.

Комисията припомня заключението от Европейския съвет през юни 2011 г., че двете страни изпълняват критериите за пълноправно членство в Шенгенското безвизово пространство и отбелязва, че са задействани и допълнителни мерки, които би трябвало да допринесат за тяхното присъединяване. ЕК допълва, че продължава да подкрепя усилията на Съвета на ЕС за приемането на България и Румъния в Шенген.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом заяви, че "Шенген е едно от най-ценните и конкретни европейски постижения. То се оценява високо от гражданите на ЕС и дава голям принос за икономическия ни просперитет. Въпросът за това как можем да засилим сътрудничеството си и да опазим свободното движение е изключително важен. Длъжни сме пред нашите граждани да гарантираме, че Шенген остава зона без граничен контрол", предаде БГНЕС.

В доклада се отбелязва, че за последните шест месеца контролът по вътрешни граници е бил повторно въвеждан веднъж в Норвегия по повод церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир в Осло на 10 декември 2012 г. В периода от 3 до 12 декември са били проверени 136 души, на 19 е отказан достъп, а 8 са били задържани.

В периода октомври-декември 2012 г. са били установени близо 13 600 незаконни преминавания на границата, което е спад с 52 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. В периода юли-септември 2012 г. в Гърция са били отчетени над половината от всички регистрирани незаконни преминавания на границата, но положението се е променило през август, когато страната е пренасочила около 1800 гранични стражи към сухопътната си граница с Турция. В периода октомври-декември в Италия е съобщила за 31% от всички регистрирани случаи (4231 души), следвана от Гърция с 30% (4035 души).

Какви са подробности по доклада за развитието на Шенген - научете в Expert.bg.

Шенген готов за отпор при миграционна вълна

Страните от Шенгенското пространство намериха компромисно решение с Европейския парламент и Еврокомисията за възможност да се възстан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com